7+ Boeken Jeugdboek School Vriendschap

Molly op de nieuwe school

Zo nu en dan is het heerlijk om alleen te zijn, maar soms is het ook helemaal niet prettig. Als je in je eentje naar een congres gaat bijvoorbeeld. Of als je met een nieuwe opleiding begint en voor het eerst je nieuwe klas binnen komt lopen. Of als je naar een verjaardag gaat waar je alleen de jarige kent.

Er zijn op zulke momenten veel gedachten die maar door mijn hoofd blijven spoken. Waar moet ik gaan zitten? Moet ik met iemand praten? Als er pauze is, waar ga ik dan heen en moet ik me dan bij een groep voegen of me toch een beetje achter die paal achterin de zaal verstoppen? Eigenlijk vind ik dat soort momenten gewoon verschrikkelijk en zou ik willen dat je die eerste momenten kon overslaan. Helaas werkt dat niet zo en zal ik nog heel wat keren in mijn leven zo’n situatie moeten ondergaan.

Het zorgde er echter wel voor dat ik me enigszins in Molly kon verplaatsen in het gelijknamige boek ‘Molly’. Zij moet namelijk naar een nieuwe school en moet daardoor ook haar allerbeste vriendin Ellen achterlaten. Dat zorgt ervoor dat Molly erg onzeker is. Op haar nieuwe school zijn namelijk ontzettend veel kinderen van wie Molly er geen een kent. En dan kent ze de weg ook nog eens niet in school. Gelukkig maakt ze al snel kennis met Lily, een vrolijk meisje met blonde haren. Wie weet komt het allemaal toch nog goed.

Ik wilde het boek graag lezen vanwege het prachtige omslag en ook de illustraties in het boek zelf stelden me niet teleur. Mooie kleuren, fijne kleine tekeningen tussendoor en mooie, kleine inkijkjes in het leven van Molly. Wel miste ik diversiteit in de verschillende personages. Behalve het verschil in haarkleur leken alle afgebeelde kinderen in het boek wel erg veel op elkaar.

Gedurende het verhaal had ik constant een beetje medelijden met Molly. Je hebt als lezer geen idee waarom ze naar een nieuwe school moet, maar dat ze zich ellendig voelt, wordt maar al te duidelijk. Molly mist haar beste vriendin en voelt zich nog helemaal niet op haar plek. Een lichtpuntje in het boek is Molly’s aanstaande vriendin Lily die lief is en zich niet te veel van de wereld aantrekt. Lily is zorgzaam en een echte allemansvriend en ze zorgt ervoor dat Molly zich iets beter gaat voelen. Gelukkig maar.

Tijdens het lezen vroeg ik me wel af voor wie dit nu precies een leuk boek is, juist omdat de gedachten van Molly zo verdrietig en onzeker zijn. Mijn dochter van zeven echter, las het boek ook en was razend enthousiast. Misschien komt dat wel omdat de emoties die Molly voelt zo uitgebreid beschreven worden: je hoeft niet te raden hoe ze zich voelt, het is eigenlijk heel erg duidelijk. Ze is verlegen, ze voelt spanning, ze wordt boos en uiteindelijk durft ze toch toe te geven aan het voorzichtig dromen over een nieuwe vriendschap.  

Toen ik aan Lot (mijn dochter) dan ook vroeg waarom zij het zo leuk vond, benoemde ze ook dat het inderdaad herkenbaar is: ‘Gewoon, nieuwe vriendjes maken is ook spannend en dat vond Molly ook. Ik vind het zo leuk dat ze uiteindelijk tóch een vriendinnetje kreeg, dat het haar lukte.’

Een scene in het boek waarbij Molly haar broertje ertoe aanzet slakken pijn te doen, vond ik nogal heftig, maar tegelijkertijd ook wel weer herkenbaar. Soms kun je je zo boos voelen, dat je niet weet wat je moet doen en daarmee doe je anderen pijn. Het is niet Molly’s bedoeling, maar de boosheid moet ergens geuit worden. Gelukkig bespreken haar ouders dit met haar en leggen ze uit dat anderen pijn doen niet de oplossing is voor de problemen die je hebt.

Persoonlijk denk ik dat dit verhaal beter tot zijn recht had kunnen komen in een verhalenbundel waarin we meer ruimte hadden kunnen krijgen Molly beter te leren kennen en meer avonturen met haar te beleven. Het lijkt nu een beetje uit de lucht gegrepen: een los verhaal over een wel heel belangrijke gebeurtenis, maar nog niet af.

In mijn hoofd gaan de verhalen door: Molly leert Lily beter kennen, ze krijgen hun eerste ruzie, Lily en Ellen leren elkaar kennen en zo langzamerhand leren we Molly steeds beter kennen. Dat er nog meer delen aankomen, is te zien aan het eentje op de rug van het omslag. Ik ben in ieder geval benieuwd naar wat Molly allemaal nog gaat beleven.  


Schrijver: Sabine Lemire
Illustrator: Signe Kjær
Vertaler: Bernadette Custers
Uitgever: Volt


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *