15+ Boeken Dagopening Liefde Vriendschap Young Adult

Neem nooit een beste vriend

Begin februari sprak Hessel Nieuwelink zijn lectorale rede uit. Die rede was onder meer een pleidooi voor het versterken van burgerschapsonderwijs. Een van de treffendste voorbeelden vond ik dat hij vertelde over het praten over de verkiezingen met jongeren in het vo. Waar vwo-leerlingen in het vierde jaar veel tijd besteedden aan dit onderwerp, werd daar veel minder aandacht aan besteed in de lessen van vmbo-leerlingen die in hetzelfde jaar zaten. Enerzijds is dat begrijpelijk omdat laatstgenoemde leerlingen in hun examenjaar zitten en maatschappijleer niet aangeboden wordt als examenvak. Maar er bestaat natuurlijk nog voldoende mogelijkheid om het hierover te hebben bij de andere vakken, zoals Nederlands of geschiedenis.

In de jaren dat ik lesgaf aan de vmbo-examenklassen, voerden we als vast examenonderdeel discussies met elkaar. De leerlingen kozen een boek waarin bepaalde thema’s naar voren kwamen. Vervolgens gingen ze met die thema’s in het achterhoofd op onderzoek uit en formuleerden ze er een stelling bij rondom zo’n maatschappelijk thema. In de klas vertelden ze over het boek en over hun onderzoek en leidden ze tot slot de discussie rondom hun zelf bedachte stelling. Soms liep een discussie nergens op uit, maar veel vaker ontstonden er mooie gesprekken met elkaar. Ik merkte dat de leerlingen heel erg betrokken waren bij deze lessen.

Waarom ik dit vertel? Nou, omdat ik het boek ‘Neem nooit een beste vriend’ van Erna Sassen las waarin die moeilijke onderwerpen ook niet geschuwd worden. Net als in ‘Zonder titel’ speelt in dit verhaal Joshua de hoofdrol. Hij heeft het niet makkelijk, want eigenlijk is hij ontzettend kwaad op zijn beste vriend Sergio en wil hij hem uit de weg gaan, maar tegelijkertijd heeft hij hem heel hard nodig. Hij weet namelijk niet wat hij aan moet met Lindsey die zoveel verschillende signalen afgeeft. Hoe moet Joshua daar in hemelsnaam mee omgaan?

Ik vond dit boek écht geweldig. Wat ik zo ontzettend herkende was de openheid en de eerlijkheid van jongeren van deze leeftijd. Erna Sassen heeft een zeer adequaat beeld weten neer te zetten van de denkwereld van jongeren, met alle moeilijkheden die daarin een rol spelen. Ze lijken misschien soms oppervlakkig te zijn, maar er zit zoveel meer in dan dat. Joshua worstelt met zichzelf, met zijn vriendschappen, met zijn gevoelens voor Lindsey en dan is er ook nog corona. Een tijd waarin alle jongeren met zichzelf in strijd waren.

Erna Sassen neemt in dit verhaal geen blad voor de mond. Sommige stukken zijn gewaagd, lees je wellicht met rooie oortjes, kunnen ook rauw zijn. Maar het is niet leeg, het verhaal heeft daadwerkelijk betekenis. Juist door die gewaagde of rauwe stukken zijn we daadwerkelijk onderdeel van de leefwereld van Joshua, Sergio, Dylan, Lindsey en ook Kato. Want ze hebben het ieder op hun eigen manier niet makkelijk, integendeel. Als volwassene ben je wellicht soms geneigd om problemen van jongeren te bagatelliseren. Maar veel jongeren hebben heel wat te verstouwen en moeten daar mee om zien te gaan. Het is fijn als er dan iemand met je meedenkt of er gewoon voor je is. Ontroerend vond ik het stuk waarin de vader van Joshua, die eigenlijk niet echt zichtbaar is in het verhaal, er op een gegeven moment dus ook gewoon is voor diegene die het nodig heeft, zonder vragen stellen, zonder moeilijk doen.

Jongeren, en vooral ook jongeren in het vmbo mogen serieus genomen worden. Natuurlijk hebben zij ook te maken met complexe gedachten en gevoelens. Er niet over praten, betekent niet dat het er niet is. Misschien voel je als docent ongemak bij het bespreken van sommige onderwerpen, vind je het lastig om zo’n boek met zulke ingewikkelde thema’s samen te lezen. Maar de problemen die erin besproken worden zijn ook in het echt onderdeel van hun levens. Hier worstelen ze mee. Met ‘Neem nooit een beste vriend’ heeft Erna Sassen een boek geschreven dat echt voor jongeren is. Ze zullen zich hierin herkennen, zullen zich daardoor wellicht minder eenzaam voelen en zullen zich gewaardeerd voelen. Wat een parel.


Schrijver: Erna Sassen
Illustrator: Martijn van der Linden
Uitgever: Leopold
Aantal blz: 269


Eén gedachte over “Neem nooit een beste vriend

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *