12+ Boeken Dagopening Familie Geloven in jezelf Historisch

Schaduw van Toet

Samen met een van mijn studenten maakte ik dit jaar (2021) de quiz van De Grote Vriendelijke Podcast. Eén vraag ging over de illustratie van de derde foto: we moesten raden uit welk boek de afbeelding afkomstig was. Hoewel ik het boek nog niet zelf in bezit had, wist ik zeker dat deze tekening uit ‘Schaduw van Toet’ van Lida Dijkstra en Djenne Fila moest komen. Na een flinke zoektocht bij bibliotheek en boekhandels vond ik het boek uiteindelijk. Lang verhaal kort: wat ben ik blij dat deze vraag gesteld werd. Door die quiz heb ik er een prachtig boek bij in mijn collectie.

Dit boek gaat over Amany, dochter van farao Achnaton en zijn beeldschone vrouw, Nefertiti. Als Amany acht jaar oud is, wordt haar halfbroertje Toetanchamon geboren. Hij is niet sterk en heeft een scheef voetje, maar zal later farao moeten worden. Amany neemt zich voor hem te beschermen en te onderwijzen en doet dat met alles wat ze in zich heeft. Na jaren van samenzijn slaat dan opeens het noodlot toe… hoe zal Amany zich staande weten te houden?

Wat een prachtige schrijfstijl komt er naar voren in dit boek. Lida Dijkstra weet verdrietige en heftige gebeurtenissen nuchter te omschrijven, terwijl het niets tekort doet aan de grote verliezen die geleden worden. Ook de humor in het boek is subtiel aanwezig. Geen grote schaterpartijen, maar een binnenpretje of een glimlach, precies op de plek waar het past. De metaforen in het boek zijn sterk en nooit overbodig.

Ik ben, zoals je misschien wel merkt, ontzettend enthousiast over dit boek. Door het verhaal heen, leren we ook nog eens heel veel over het Oude Egypte. We mogen getuige zijn van de lessen die Amany aan Toetanchamon geeft en leren van alles over de rituelen en gebruiken in die tijd. De illustraties van Djenne Fila ondersteunen het geheel en geven ons de kans ons nog meer in te leven in het leven van Amany. Het is een schitterende toevoeging aan het verhaal.

‘Schaduw van Toet’ is een aanwinst voor de bovenbouw. Niet alleen omdat het een heel fijn boek is, maar ook omdat kinderen door dit boek een duidelijk beeld krijgen van het leven in de tijd van toen in Egypte.


Schrijver: Lida Dijkstra
Illustrator: Djenné Fila
Uitgever: Luitingh Sijthoff


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *