Recensie over een zombiefilm en gelukkige getallen
10+ Avonturen Boeken Dagopening Familie Jeugdboek Vriendschap

Over een zombiefilm en gelukkige getallen

(Deze recensie verscheen in september 2023 op de website Vuurland.nu)

Als kind had ik een rijmsysteem ontwikkeld dat ervoor zorgde dat ik rustig in slaap kon vallen. Onlangs lukte het me ook niet in slaap te vallen en probeerde ik het systeem van Kip uit, de hoofdpersoon uit het boek ‘Over een zombiefilm en gelukkige getallen’. Hij heeft namelijk een rekensysteem waarmee hij kan berekenen of een getal gelukkig is of niet. Helaas ben ik minder goed in getallen dan in letters en was ik voor de helft de tel al kwijt.

Kip, wiens echte naam eigenlijk Martin is, heeft het niet makkelijk. Cijfers geven hem echter houvast. Martins vader is overleden en zijn moeder komt het huis niet meer uit. Zijn zus daarentegen vlucht graag het huis uit naar haar vriendje. Dan komt Kip in contact met zijn buurjongen, Drikus, van wie hij in eerste instantie niet weet dat hij ziek is. Alhoewel de eerste kennismaking niet echt positief te noemen is, gaan ze steeds vaker met elkaar om. Martin besluit om mee te gaan in de wens van Drikus: het maken van een zombiefilm. Dat levert allerhande avonturen op.

Niet eerder las ik werk van Jaco Jacobs, maar ik ben over het algemeen positief verrast. In een niet al te veel pagina’s tellend boek weet Jacobs een krachtig verhaal met trefzekere personages neer te zetten. Kip is een innemend personage met wie je vanaf het allereerste begin meeleeft en die je het allerbeste van de wereld gunt. Ook de taal in het boek is mooi. Meerdere keren werd ik verrast door mooie overpeinzingen en treffende metaforen.

Alhoewel het verhaal toe lijkt te werken naar een happy end, word je als lezer toch nog verrast. Dat is denk ik de daadwerkelijke kracht van het boek: het laat zien dat het leven niet maakbaar is, zelfs als je daar vlak voor de eindstreep al een klein beetje vanuit gaat.


Schrijver: Jaco Jacobs
Vertaler: Tjalling Bos
Uitgeverij: Ploegsma


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *