4+ 6+ Boeken Dieren / natuur Familie Geloven in jezelf Prentenboek Vriendschap

Overzicht prentenboeken oktober

Wat heb ik de afgelopen tijd veel prentenboeken gelezen. Een keuze maken was nog helemaal niet makkelijk deze maand, maar na veel lezen en denken en wegstrepen heb ik hier toch weer de vier allerleukste van deze maand.

Mijn huis is jouw huis

Natuurlijk mag het prentenboek van de Kinderboekenweek in dit overzicht niet ontbreken. Zéker niet als het afkomstig is van Yvonne Jagtenberg, wier werk altijd opvalt vanwege de kleurrijke illustraties, de opvallende hoofdpersonen die hun eigen plan trekken en de ietwat bijzondere vorm van humor die ik zeer kan waarderen. Ook in dit boek is dat het geval. Hoofdpersoon Pats woont met haar ouders in een klein huisje waar iedereen welkom is: het huis wordt gewoon iedere keer groter gemaakt. Tot er iemand van de gemeente komt kijken en zegt dat dit niet zomaar kan. Gelukkig is het hart van Pats moeder ook groot genoeg om de gemeenteambtenaar in haar armen te sluiten. Een heerlijk eind goed, al goed verhaal. Wat genoot ik van de illustraties en de intertekstualiteit in de vorm van grote namen uit andere kinderverhalen en -liedjes. Ik heb moeten schaterlachen om Goudlokje die ook in dit boek wéér niet van de bordjes pap af kon blijven. Lezen en genieten, dat is dit prentenboek.

 • Schrijver en illustrator: Yvonne Jagtenberg
 • Uitgeverij: CPNB

Circus Pavlof

Dames en heren, koeken en peren! Naar het circus gaan hoeft nooit meer als je dit prentenboek eenmaal in huis hebt! Directeur Pavlof is zo trots als een pauw dat zijn circus 21 jaar bestaat en dat moet gevierd worden. Helaas krijgt Pavlof de ene afmelding na de andere van zijn personeel. Zo heeft de goochelaar zichzelf weggetoverd en heeft de tijger zijn dompteur opgegeten. Pavlof gaat naarstig op zoek naar vervanging, maar dat is nog niet makkelijk. Ik denk dat dit prentenboek een van mijn nieuwe favorieten is. Het is geweldig om voor te lezen en met elkaar heel hard te grinniken om alle fratsen die worden uitgehaald. En ondanks dat directeur Pavlof wel heel erg in zak en as zit, heb je als lezer constant vertrouwen: dit gaat goedkomen. En wat een genot om naar de illustraties van Barbara de Wolf te kijken. Mijn allerleukste? Het konijn met wortels in zijn oren als er in de piste nogal wat valse noten gekraakt worden. Al lees ik het vijf keer achter elkaar voor, het blijft lachen geblazen met Circus Pavlof.

 • Schrijver: Stefan Wolters
 • Illustrator: Barbara de Wolf
 • Uitgeverij: Ploegsma

De fantastische vijf

Een boek dat er qua vormgeving heel anders uitziet dan bovengenoemde twee prentenboeken is ‘De fantastische vijf’ van Annemarie van der Eem en Dorien Brouwers. Bij openslaan denk je: dit is een serieus boek waarin gezocht gaat worden naar de Grote Vijf. Nou, schijn bedriegt, want nadat de eerste van de vijf is gevonden weet je niet wat je overkomt. En zo gaat dat maar door. Noor kan goed opletten en is behoorlijk goed in het spotten van die vijf majestueuze dieren. Mans doet ook wel zijn best, maar er is zoveel ander moois te zien. En dat niet alleen het grote, maar ook het kleine voor veel plezier kan zorgen is een wijze les. De illustratie van een feestvierende buffel is er eentje om in te lijsten, evenals vele andere afbeeldingen in dit boek. ‘De fantastische vijf’ heeft me positief verrast, juist vanwege de onverwachte wending die het boek neemt en de ode aan het kleine. Mooi!

 • Schrijver: Annemarie van der Eem
 • Illustrator: Dorien Brouwers
 • Uitgeverij: Lemniscaat

Anna en Otis

Onbekend maakt onbemind, dat komt wel naar voren uit dit prachtig geïllustreerde boek van Maisie Paradise Shearring. Anna en Otis zijn beste vrienden, maar Anna is een mens en Otis een slang. Anna wil naar de stad, maar Otis gaat liever niet. Hij heeft gehoord dat sommige mensen bang voor hem zijn en daarom komt hij eigenlijk nooit de tuin uit. Anna overtuigt hem toch mee te gaan, echter als ze eenmaal in de stad zijn aangekomen is iedereen inderdaad bang én dus onaardig tegen Otis. Het maakt hem verdrietig, maar Anna is niet voor één gat te vangen. Door vriendelijk te blijven en kennis te maken met de mensen die bang zijn voor Otis, weten ze de negatieve spiraal te doorbreken. ‘Anna en Otis’ laat ons op speelse wijze zien wat in de werkelijkheid helaas maar al te vaak gebeurt: angst voor het onbekende kan zorgen voor kwaadsprekerij. Een open hart kan ons echter zoveel moois brengen. Het is een les die je kinderen niet vroeg genoeg kunt bijbrengen. Dit fijne en lieve prentenboek is daar uitermate geschikt voor.

 • Schrijver en illustrator: Maisie Paradise Shearring
 • Vertaler: Nicolette Hoekmeijer
 • Uitgeverij: Boycott Books

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *