Prentenboekenoverzicht juli
4+ Boeken Dieren / natuur Familie Geloven in jezelf Landen / reizen Pesten Prentenboek Vriendschap

Overzicht prentenboeken juli

Nu de zomervakantie voor alle kinderen in Nederland is aangebroken en ouders wellicht soms op zoek zijn naar bezigheden voor in de vakantie, deel ik graag met jullie het prentenboekenoverzicht van de maand juli. Met het (voor)lezen van deze vier prentenboeken is plezier gegarandeerd! Kun je dan nog geen genoeg krijgen van deze prettige activiteit? Kijk dan vooral naar eerdere prentenboekenoverzichten die ik met jullie gedeeld heb: op het lezen van deze boeken zit geen houdbaarheidsdatum.

Naar buiten! Naar buiten!

Zonneschijn, regen en harde wind wisselen elkaar af deze laatste week. Ik zou zelfs niet vreemd opkijken als de sneeuw nog een kansje waagt en zich in volle glorie laat zien. Perfect voor deze wisselende weerbeelden is het prentenboek ‘Naar buiten! Naar buiten!’ van Tiny Fisscher en Sophie Pluim.

In dit boek laten kinderen zich niet door schermen ringeloren, maar kiezen ze er zelf voor om naar buiten te gaan. De ouders van de kinderen vinden het maar niets: het is te nat, te warm, te winderig of te koud. Ze proberen hun kroost wel te stoppen, maar daar wordt niet naar geluisterd. En wat blijkt? Er is daar buiten van alles te vinden: schatten die mooi zijn om mee te nemen, maar ook schatten die je soms moet laten liggen.

Fijn aan het prentenboek zijn de herhalingen die zorgen voor herkenning voor het voorgelezen kind. Het verhaal verloopt telkens volgens een vast stramien, maar tegelijkertijd is de situatie iedere keer weer anders. Dat maakt dat het verhaal vertrouwd voelt en tegelijkertijd niet gaat vervelen. Fisscher schrijft aansprekend en enthousiasmerend en de schitterende illustraties van Pluim maken het geheel af. ‘Naar buiten! Naar buiten!’ is een heerlijk verhaal dat zélfs buiten voorgelezen kan worden.

  • Schrijver: Tiny Fisscher
  • Illustrator: Sophie Pluim
  • Uitgeverij: Christofoor

Coco en het gekke ding

Van het werk van Loes Riphagen word ik altijd vrolijk. Hoe regenachtig de dag ook is, van haar boeken gaat de zon automatisch schijnen. Ook het nieuwste boek over dat lieve vogeltje Coco wist me vrolijk te stemmen. Eerlijk gezegd was het niet Coco zelf die zorgde voor de grootste glimlach, maar het dottige egeltje dat bevriend is met het vlieggrage vogeltje.

Wat er gebeurt in dit verhaal? Coco vindt een nogal gek ding in het bos: roze, doorzichtig en ook lekker zacht. Egeltje weet vanaf het begin wat er mee moet gebeuren, maar wordt niet gehoord door de andere dieren. Riphagen is een meester in details. Kleine diertjes die op de achtergrond van alles beleven of met verwonderde blikken toekijken naar wat de ‘grote’ dieren ondernemen.

De grootste schaterlach werd bij mijn zoon ontlokt toen hij aan het einde van het verhaal een regenwormpje aan een waslijn zag bungelen. De regenworm vindt dat zelf echter wat minder leuk. De felle kleuren, de lieve dieren, de kikker uit ‘Kom mee Kees’ die een bezoek brengt aan het bos en die de leukste gekke bek weet te trekken, het is werkelijk waar een knalfeestje om ‘Coco en het gekke ding’ te lezen, keer op keer op keer op keer.

  • Schrijver en illustrator: Loes Riphagen
  • Uitgeverij: Gottmer

Beloofd is beloofd, kleine panda’s

Kleine diertjes die niet naar hun mama of papa luisteren zijn in prentenboeken niet onbekend. Want hoe logisch is het dat je als klein autonoom wezen de wereld wilt ontdekken? Dat geldt niet alleen voor de dieren in boeken, maar ook voor bijvoorbeeld mijn kinderen die wel eens ernstig ontevreden zijn over alle regels die wij als ouders altijd maar opleggen. En ik denk zomaar dat mijn kinderen niet de enige zijn die dat zo ervaren.

Juist daarom zijn dit soort prentenboeken zo fijn: herkenning kan gevonden worden, maar toch is de situatie niet een-op-een hetzelfde. Zo mogen de zusjes in het prentenboek ‘Beloofd is beloofd, kleine panda’s’ heus wel de wereld verkennen, maar mogen ze niet voorbij de dennenboom komen, niet naar de bergen gaan en moeten ze ook weer gewoon thuis zijn vóór het licht wordt. En het belangrijkste van alles: ze moeten koste wat kost samenblijven.

Als lezer voel je op je klompen aan dat deze regels verbroken gaan worden, en hoe! Zusje Jik voelt een kriebel in haar buik en besluit álle regels te verbreken. Gelukkig is er ander zusje Len dat Jik stiekem achterna gaat en uit een behoorlijk penibele situatie weet te redden. Na afloop is er geen boze moeder die ze stevig toespreekt, nee, moeder geeft toe dat ze wellicht iets té beschermend is geweest.

En dat is misschien wel het mooie van dit boek: ook voor de ouders die voorlezen zit er zomaar wat reflectiemateriaal in. Dat dat weergegeven is in fijne rijm en mooie illustraties maakt dit boek zomaar een prettig boek om te lezen en om na afloop met elkaar te bespreken.

  • Schrijver: Rachel Bright
  • Illustrator: Jim Field
  • Vertaler: Bette Westera
  • Uitgeverij: Gottmer

Perla de Superhond

‘Schoenmaker blijf bij je leest’ is een uitspraak die geldt voor sommige schrijvers van boeken voor grote mensen. Bepaalde schrijvers van naam die met name boeken schrijven voor volwassenen, kiezen er soms voor een kinderboek te schrijven. Dat dat een heel andere tak van sport is, wordt dan maar al te duidelijk is. Dat je een schrijver bent, wil niet zeggen dat je alle soorten boeken even goed kan schrijven.

In het geval van ‘Perla de Superhond’ is het Isabel Allende die tracht een kinderboek te schrijven. Mijn moeder had heel wat boeken van haar in haar kast staan en volgens mij heb ik ook wel wat van haar werk gelezen. Enigszins sceptisch begon ik met lezen in dit boek, maar dit prentenboek is me alleszins meegevallen. Perla de Superhond woont bij Nico en Nico wordt gepest. Gelukkig heeft Perla superkrachten waardoor ze Nico kan redden.

Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van het hondje zelf. Dat is vooral leuk aan het einde als Perla lekker eigenwijs haar baasje mee uitneemt in plaats van andersom. ‘Perla de Superhond’ is met name een lief boek met een allerliefst hondje en een dapper baasje dat door Perla leert voor zichzelf op te komen. Soms blijkt blaffen, maar niet bijten de allerbeste oplossing te zijn. De illustraties zijn kleurrijk en uitnodigend en maken een ieder die ze bekijkt weer vrolijk.    

  • Schrijver: Isabel Allende
  • Illustrator: Sandy Rodriguez
  • Vertaler: Sabine Mutsaers
  • Uitgever: Wereldbibliotheek

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *