Overzicht prentenboeken mei
Helaas schoot een prentenboekenoverzicht van de maand april er helemaal bij in, maar nu is het mei en de zon schijnt en ik sta te trappelen om vier pareltjes met jullie te delen. Gaat dat lezen! Gaat dat lezen! Vier prachtige prentenboeken die de afgelopen tijd op welke wijze dan ook indruk op mij wisten te maken.
Een octopus heeft nul botten
Ontelbaar is het aantal sterren in de lucht, het aantal zandkorrels op het strand of het aantal haren op je hoofd. En toch trachtte ik het als kind, net zoals vele andere kinderen, te tellen. Meestal strandde ik bij 100 en dan had ik het toch echt al lang volgehouden. De ware doorzetters kwamen misschien nog wel tot 500 om dan te constateren dat het aantal sterren, zandkorrels of haren toch echt niet te tellen was.
Maar heb je er wel eens over gedacht dat je ook het aantal liter water kan tellen dat iedere vijfentwintig seconden over de Niagarawatervallen valt of hoeveel bladeren er aan de boom zitten? Uit het boek ‘Een octopus heeft nul botten’ blijkt dat daar wel een antwoord op te vinden is, alhoewel je wel volhardend moet zijn in je telgedrag. En al lijkt een nul niet zoveel waard te zijn, in combinatie met een ander cijfer blijkt het tegendeel waar. Dit prentenboek neemt ons mee van nul tot nog veel meer dan een miljard (negen nullen!) en leert ons van alles over getallen. Een prachtprentenboek met vrolijke illustraties en een duidelijke uitleg.
Niet alleen interessant voor het kind, maar ook zeker voor de ouder. Niet eerder las ik over cesiumatomen of het aantal rijstkorrels in een kilozak rijst. ‘Een octopus heeft nul botten’ is een ware ontdekkingsreis voor kind én volwassene en daarom een feest om samen te lezen.
- Schrijver: Anne Richardson
- Illustrator: Andrea Antinori
- Vertaler: Diederik Jekel
- Uitgeverij: Volt
Een toren van tijgers
Momenteel zit Rein in een gedichtenfase. Allerlei dichtbundels worden uit de kast getrokken en ik moet ze allemaal voorlezen. Sommige ontlokken een lach, andere een ‘dit snap ik niet’, maar hij heeft er ontzettend veel plezier in. Toen we deze week in de boekwinkel waren en hij een boek mocht uitkiezen twijfelde hij dan ook niet lang: ‘Een toren van tijgers’ was zijn nieuwste aankoop. Iedere avond wijst hij een aantal gedichten aan die ik mag voorlezen. Dat is geen straf, want wat kan Lizette de Koning aansprekend dichten.
Hij wankelt/ Hij valt om. En… / KRAK! / Voorzichtig kijk ik naar mijn moeder. / Ik ben een béétje ongerust. / Ze is geen tijger, maar nu kijkt ze / alsof ze best een jongen lust.
Dat gedicht zorgde voor herkenning: de zoon die alles uitprobeert in zijn spel en de blik van moeder als het misgaat. En dit is slechts één fijne strofe uit een enkel gedicht. Ook was er veel plezier om de sjaal, uh, das en de krabben die lekker allitereren over kriebels. De illustraties van Gareth Lucas zijn kleine kunstwerkjes die je zo in een lijstje zou willen doen. Een prentendichtbundel, zo kun je dit boek wel noemen. Wat mij betreft een genre dat naar meer smaakt.
- Schrijver: Lizette de Koning
- Illustrator: Gareth Lucas
- Uitgeverij: Ploegsma
Vragen en antwoorden over vluchtelingen
Een flapjesboek dat informatie geeft over vluchtelingen vind ik een geniaal idee. In een tijd waarin veel onduidelijkheid en desinformatie bestaat over dit onderwerp is het van belang om kinderen zo goed mogelijk te informeren over de feiten. En die feiten worden weergegeven in dit boek.
Middels vragen en antwoorden krijgen kinderen informatie over dit ingewikkelde en gevoelige onderwerp. Zo leren kinderen hoeveel mensen in vluchtelingenkampen leven (ruim zes miljoen!), of waarom zoveel vluchtelingen jonge mannen zijn (omdat de reis vaak te gevaarlijk is voor vrouwen en kinderen).
De pagina die het onderwerp ‘de reis’ uitlegt, maakt indruk. Achter de flapjes zien we de inhoud van de rugzak van de zesjarige Omran en van de twintigjarige Aboessa die alleen spullen meeheeft voor haar baby. Tevens wordt er uitgelegd waarom vluchtelingen zulke grote risico’s nemen, namelijk omdat ze wanhopig zijn en omdat er geen veilige vluchtroutes zijn.
‘Vragen en antwoorden over vluchtelingen’ is een boek dat ondanks de flapjes, door iedereen gelezen kan worden en waardevolle informatie geeft over het vluchtproces.
- Schrijver: Katie Daynes & Ashe de Sousa
- Illustrator: Oksana Drachkovska
- Vertaler: Els Peeters
- Uitgeverij: Usborne
Lizzie en de wolk
Alleen het omslag van een prentenboek van The Fan Brothers is al een lust voor het oog. En dan hebben we het nog niet eens over de rest van het boek. In hun nieuwste werk ‘Lizzie en de wolk’ koopt Lizzie in het park een eigen wolk. Uit alles kan ze kiezen: een olifantenwolk, een papegaaiwolk of een konijnenwolk, maar Lizzie kiest voor een gewone wolk. Ze neemt zich voor ontzettend goed voor de wolk te zorgen en volgt de bijgeleverde gebruiksaanwijzing secuur op. Maar met zoals alles in het leven gaat het niet alleen om vasthouden, maar tevens om loslaten en Lizzie wordt dan ook op een gegeven moment geconfronteerd met deze keuze.
Wat is dit een fijn, zacht en lief verhaal met werkelijk prachtige illustraties. De wolken van de wolkenverkoper zijn adembenemend en het liefst zou ik naar dat park toe willen rennen om ook zo’n prachtig wolkexemplaar aan de haak te slaan. ‘Lizzie en de wolk’ is een liefdevol verhaal over loslaten van datgene waar je van houdt zodat het verder kan groeien.
- Schrijver en illustrator: The Fan Brothers
- Vertaler: Studio Bos
- Uitgever: Leopold