TikTokTerror
Kinderen die altijd kiezen voor hetzelfde soort boek snap ik eigenlijk wel. Ook ik ben geneigd boeken te lezen die in mijn straatje passen en ik denk dat iedereen dat heeft: een eigen voorkeur voor het soort boek dat je graag leest. Maar als docent en recensent vind ik dat ik breder moet kijken dan naar alleen de boeken die ik in eerste instantie zou pakken. Ik lees namelijk niet alleen voor mezelf, ik lees ook voor anderen. En zelfs dan zijn er nog steeds boeken die ik niet snel lees. Dus toen ik werd benaderd voor een blogtour over het boek ‘TikTokTerror’ moest ik wel even een paar keer slikken, maar toch zei ik daarna met volle overtuiging ja. Dit is een genre waar ik me ook in moet verdiepen, hoe spannend ik dat zelf ook vind.
Want ‘TikTokTerror’ ís spannend. Jason heeft samen met drie vrienden een TikTok-kanaal waarop ze regelmatig live gaan terwijl ze op zoek gaan naar geesten op verlaten locaties. Als ze live zijn, nemen ze challenges aan van kijkers. Op een gegeven moment worden ze uitgedaagd te overnachten in een oude tuberculose-kliniek midden in de Ardennen, Sanatorim de Basil. Die uitdaging nemen ze aan, maar eenmaal aangekomen op deze plek, maken ze dingen mee waardoor hun leven voorgoed verandert.
Pfoei, dat was me een boek. Regelmatig moest ik even wegkijken of even uit het verhaal gaan. Eerlijk gezegd is dat natuurlijk een beetje valsspelen. Zo’n verhaal als dit hoor je natuurlijk te lezen vlak voor het slapengaan op een donkere plek, maar dat durfde ik niet. Ook in het volle daglicht was het al spannend genoeg, zoals op de foto te zien is. Dat komt omdat er constant actie zit in het verhaal. Er zijn maar weinig momenten waarop je even op adem kan komen. Zelfs de momenten waarop het rustig lijkt, zijn bedrieglijk.
Wat ik leuk vond aan het verhaal was dat we het verhaal niet alleen zagen vanuit het perspectief van Jason, maar dat er ook een verhaallijn liep uit het verleden die duidelijkheid geeft over de gebeurtenissen in het sanatorium. Het maakt ons, na een poos flink in het duister getast te hebben, alwetend en dat is een leuke rol. Wat ik soms wel miste was een bepaalde verdieping. Graag had ik meer willen weten van de hoofdpersonen én over dokter Zwartput. Dat is waarschijnlijk een bewuste keuze geweest, want dat haalt de vaart uit het verhaal, maar hierdoor kon ik soms moeilijker contact maken met de hoofdpersonen. Op het moment dat groot gevaar dreigde en een van de hoofdpersonen wel heel erg in de knel kwam te zitten, deed het me iets minder omdat ik het idee had de persoon niet zo goed te kennen. Ik hoop dat er in volgende boeken uit deze serie meer ruimte is om Jason te leren kennen.
‘TikTokTerror’ is ontzettend spannend en echt iets heel anders dan ik normaal zou lezen. Ik kan me goed voorstellen dat heel wat jongeren smullen van dit verhaal! Ik ga in ieder geval van dit avontuur bijkomen met een boek over het leven van pantoffeldiertjes of iets dergelijks. Dat heb ik nu wel nodig.
Overigens is er voor de lezer van deze recensie ook een opdracht uit te voeren in dat spannende sanatorium. Kijk goed naar de letter op de afbeelding onder deze recensie en ga vervolgens naar http://michaelreefs.nl/tiktokterror/blogtour/. Daar kun je de opdracht uitvoeren en daarmee kans maken op een geweldig boekenpakket van Billy Bones. Durf jij het aan?
Schrijver: Michael Reefs
Uitgeverij: Billy Bones