Recensie 'Het is een zachte dag vandaag' Rian Visser Janneke Ipenburg
6+ Boeken Dichtbundel Familie Geloven in jezelf Liefde

Het is een zachte dag vandaag

Vandaag was zo’n dag: de zon scheen, maar niet te fel en de tuindeuren stonden open. Mijn lief en onze kinderen bouwden achterin de tuin een hut en ik scharrelde in en om het huis rond. De kat lag heerlijk te luieren en alles was zoals het zijn moest. Ik voelde niet de behoefte om op pad te gaan, thuis was alles zoals het hoorde te zijn. Zo nu en dan vloog de titel van een dichtbundel door mijn hoofd: ‘Het is een zachte dag vandaag’. Vanavond aten we een ijsje en daarna las ik de jongste twee kinderen voor uit die bundel omdat ik dat gedicht nog eens goed wilde lezen. De woorden die ik voorlas maakten de dag helemaal compleet omdat het precies beschreef hoe ik me voelde vandaag.

‘Dit noem ik geluk. / Weg is het verleden. / Aan de toekomst / heb ik vandaag nog niet gedacht.

Ik leef nu in het heden / en deze dag is zacht.

Zacht is niet alleen deze dag en zacht zijn niet alleen de woorden uit het gedicht, maar ook deze tweede dichtbundel van kersverse kinderambassadeur Rian Visser en illustrator Janneke Ipenburg is zacht. Dat wil niet zeggen dat de onderwerpen die aan bod komen alleen maar gaan over fijne en mooie dingen. Integendeel: zaken als klimaatproblematiek, armoede en oorlog worden niet geschuwd.

Ze willen me hebben, / die monsters, die schurken. / Ook kinderen pakken ze op. / Een vrachtauto stopt, / er klinkt een bevel, / een deurbel en luid geklop.

(…)

Ik strijd door te krimpen, / word kleiner dan klein. / Geen mens mag mij horen. / Ik vlucht in mijn dromen, / keer steeds meer naar binnen. / Buiten is alles verloren.

Een zin als ‘Ik strijd door te krimpen’ is prachtig gevonden en is zeker geen toevalstreffer. De bundel staat vol met dit soort prachtige dichtkunstwerkjes. Wat te denken van ‘Gedragen worden is zo fijn, het vraagt om overgave’ of ‘Ik zocht mezelf, maar vond de wereld: ruim en weids’?

Ondanks dat Visser niet terughoudend is met het inzetten van beeldspraak, zijn de gedichten ook voor de jongste lezers nog steeds toegankelijk. Bij het voorlezen van het gedicht ‘Ochtendsmaak’ gingen mijn kinderen gelijk in gesprek met elkaar over hoe zij de ochtend vonden smaken.   

‘Ik denk dat hij smaakt / naar alles wat gebeuren kan. / Heb jij nog geen ochtend gegeten? / Neem er gerust een hapje van.’

Wat zeker ook genoemd of geroemd moet worden zijn de illustraties van Janneke Ipenburg. In haar kenmerkende zachte stijl weet zij de lezer wederom te betoveren, maar ook met regelmaat een glimlach te ontlokken, zoals in het gedicht  ‘Welk dier’ waar we een heleboel beteuterde dieren in actie zien.

‘Het is een zachte dag vandaag’ is een waardige opvolger van ‘Alle wensen van de wereld’. Deze bundel zou zomaar het boek kunnen zijn waarover in het eerste gedicht ‘tent’ gesproken wordt:

Een boek is net een tent / waarin je binnen / en tegelijkertijd / ook buiten bent.

Je reist door woorden, / liggend op een dun matras, / en denkt aan wat / nog nooit gebeurd / of lang geleden was.’


Schrijver: Rian Visser
Illustrator: Janneke Ipenburg
Uitgeverij: Leopold


Lees ook:

Alle wensen van de wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *