4+ Boeken Dagopening Dichtbundel

Tintelvlinders en pantoffelhelden

Ik geloof in de kracht van poëzie. Poëzie als uitlaatklep wanneer je allerlei gevoelens door je heen voelt razen. Sommige mensen hebben het ongelooflijke talent om poëzie te kunnen schrijven. Ik heb daar een gigantische bewondering voor, zou willen dat ik dat ook kon. Ik lees en voel poëzie graag. Soms herken ik van alles en soms begrijp ik er niks van. Maar dat is volgens mij ook poëzie: dat je het niet altijd hoeft te begrijpen.

Hier thuis is er met drie kinderen in huis soms een tsunami aan gevoelens en emoties. Soms helpt het om dan gewoon een dichtbundel erbij te pakken en gedichten aan ze voor te lezen. Die gedichten waarin ze zichzelf kunnen herkennen, waarvan ze zeggen: ‘Hé, zo voelde ik dat ook!’ De bundel ‘Tintelvlinders en pantoffelhelden’ is daar dan ook uitermate geschikt voor.

In deze prachtig vormgegeven dichtbundel staat een verzameling gedichten over allerlei emoties die je kunt voelen: bang, boos, verdrietig, blij, verlegen en ga zo nog maar even door.

Ik las de gedichten en kon niet meer stoppen met lezen en voorlezen. Ieder gedicht en iedere emotie is een feest der herkenning. Het begint al met het gedicht ‘Lege huizen’ van Elle van Lieshout en Erik van Os. Het gevoel van het kind wordt prachtig weerspiegeld in de personificatie van het huis. Ook het huis voelt een leegte na het vertrek van het gezin dat daar met zoveel plezier heeft gewoond. Je voelt het gewoon.


En dan Simon van der Geest, ieder gedicht is raak. Het gedicht ‘Logeren’ bijvoorbeeld geeft zo mooi de tweestrijd van een kind weer: het ultieme plezier en tegelijkertijd het gemis van thuis. Of Pim Lammers die in ieder gedicht grote gevoelens met fijne, zachte humor weet te combineren. En dan heb ik nog niet eens alle andere dichters genoemd. Het moge duidelijk zijn: ik ben verkocht. Deze bundel moet je gewoon gelezen hebben. De illustraties van Sanne te Loo maken het geheel af, de afbeeldingen zijn grappig, vertederend, ontroerend, precies wat nodig is.

Al in de onderbouw is dit boek een parel om samen met de kinderen te lezen, om er zelf gedichten bij te schrijven en om te praten over alle emoties die in deze bundel aan bod komen.


Schrijver: Diverse auteurs
Illustrator: Sanne te Loo
Uitgever: Querido


Eén gedachte over “Tintelvlinders en pantoffelhelden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *