Recensie Speak
15+ Boeken Geloven in jezelf Graphic novel

Speak

Ik las de Young Adult ‘Speak’ en was daar ontzettend van onder de indruk. Want soms denk je dat je de enige bent die misbruik meemaakt, maar dat is niet zo, integendeel: er zijn ontzettend veel mensen die dit mee hebben moeten maken. Het verhaal laat zien dat het zo belangrijk is om er met iemand over te praten, zodat het gigantische rotsblok dat je in je voelt kan afbrokkelen tot kleinere, behapbaardere stukken.

De al eerder in 1999 verschenen jongerenroman is dit jaar verschenen in een nieuw jasje, namelijk als Graphic Novel. ‘Speak’ gaat over Melinda. Ze wordt door iedereen op school uitgekotst, omdat ze op een geheim zomerfeest de politie heeft gebeld en daarmee het feest zelf verpest heeft. Haar vriendinnen laten haar vallen en ze blijft alleen achter. Melinda heeft echter de politie gebeld met een reden, maar daar durft ze zelf eigenlijk nog niet eens over na te denken. Een jongen uit het laatste jaar, Andy, heeft haar meegenomen naar het bos en is over al haar grenzen gegaan. Melinda kan over deze heftige gebeurtenis niet eens zelf nadenken, laat staan er met anderen over praten, maar naarmate het jaar vordert vereenzaamt ze, gaat het alleen maar slechter met haar. Ze moet zich uiteindelijk uitspreken, maar weet niet hoe ze dat moet doen.

Ik heb het originele boek uit 1999 nooit gelezen, maar wat ben ik blij dat dit boek er is. Als iemand zo over je grenzen heengaat, dan voel je je zo ontzettend alleen, weet je eigenlijk niet meer wie je zelf bent. Door de prachtige tekeningen van Emily Caroll kun je letterlijk zien wat een impact de gebeurtenis heeft op Melinda’s leven. Ze kan niet meer in de spiegel kijken, bijt haar lippen helemaal kapot en het lukt haar niet meer te slapen. Ze is eenzaam en de wereld om haar heen gaat maar door en door. Vooral de rol van de volwassenen is ontluisterend in dit verhaal: ze praten maar door over goede cijfers halen en je goed gedragen, maar kijken niet verder dan hun neus lang is.

‘Speak’ kan behoorlijk confronterend zijn voor jongeren die iets soortgelijks hebben meegemaakt, omdat het zo ontzettend realistisch is. Mogelijk roept het van alles op bij de lezer bij wie iets soortgelijks is overkomen. Tegelijkertijd kan een boek als dit, een verhaal als dit, je helpen je minder alleen te voelen, je begrepen te voelen of zelfs te leren praten over soortgelijke traumatische gebeurtenissen. Ik heb het vast al eerder gezegd en ik zal het vast ook vaker zeggen, maar dát is de kracht van literatuur. Dat je weet dat je niet alleen bent, op momenten dat het anders voelt. Dat doet ‘Speak’ en daarmee is het verhaal van groot belang.


Schrijver: Laurie Halse Anderson
Illustrator: Emily Carroll
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *