Lijstjes mooiste boeken 2023
Blog

Lijstjes, lijstjes, lijstjes

Pfoei, wat was 2023 een mooi boekenjaar. Er kwamen prachtige boeken, verhalenbundels, dichtbundels, informatieve boeken, Young Adults en wat al niet meer uit. En in bijna ieder boek zag ik wat moois. Telkens weer werd ik meegenomen op reis naar werelden die mijn blik verruimden of die me juist naar binnen deden keren om zo mezelf nog weer beter te leren kennen. Ik schreef dit jaar welgeteld 140 recensies! Dat zijn er gemiddeld zo’n 2 á 3 per week. En daarnaast nam ik nog een hele stapel dagopeningen op. Ik heb dit jaar nog niet eens recensies geschreven over alle boeken die ik heb gelezen. Er staat nog een hele stapel in de boekenkast waarover ik met liefde schrijf, maar waarvoor gewoonweg geen ruimte is. Wie weet wanneer dat nog eens komt. Hoeveel boeken ik heb gelezen dit jaar? Ik heb echt geen idee. Voor het bijhouden daarvan ben ik veel te chaotisch.

Zo richting het einde van het jaar zie ik heel wat boekenlijstjes verschijnen in kranten en op sociale media. Dat zette me aan het denken welke boeken mij dit jaar het meest zijn bijgebleven. Na veel geschuif en gepuzzel ben ik op een top vijf uitgekomen. En jullie krijgen niet alleen mijn lijstje cadeau, maar ook die van Foske (10) en Lot (7) die dit jaar ook aardig wat boeken doorgespit hebben.

Ik zou zeggen: doe er vooral inspiratie mee op en ga ook in 2024 lekker door met lezen. Was je nog niet begonnen? Dan is vaker lezen een prachtig voornemen voor het jaar dat komen gaat, zodat je kunt verdwalen in de mooiste verhalen een de prachtigste avonturen kunt beleven. Lang leve lezen!

Top vijf Anne (in willekeurige volgorde):

 1. Zeven minuten na middernacht – Patrick Ness / Siobhan Dowd, Ploegsma
 2. Wees welkom boven op mijn beste hoed – Daniel Billet / Jos van Hest / Gil vander Heyden / Bette Westera / Trui Chielens, De Eenhoorn
 3. De jongen die van de wereld hield – Tjibbe Veldkamp / Mark Jansen, Querido
 4. De reis van Manie Schaafijs – Zindzi Zevenbergen / Hedy Tjin, De Harmonie
 5. Jona – Anna van Praag, Lemniscaat

Top vijf Foske (in willekeurige volgorde)

 1. De verdwenen steden – Ballingschap – Shannon Messenger, Pelckmans
 2. Hart van Staal – Simon van der Geest, Querido
 3. Koken voor de keizer – Marloes Morshuis, Lemniscaat
 4. Explorer Academy 1 – Trudi Trueit, National Geographic
 5. The land of stories 1 – Chris Colfer, Fontaine Uitgevers

Lijstje Lot (in willekeurige volgorde

 1. De beste school van de hele wereld – Manon Sikkel, Zwijsen
 2. Help, we hebben een dierentuin! 3 – Marlies Slegers, Kluitman
 3. Zeg maar tegen de juf dat ik wat later kom – Bette Westera, Gottmer
 4. Winde Wildeling 1 – Gill Lewis / Rebecca Bagley, Lemniscaat
 5. Post uit Parijs – Hans Hagen / Marieke van Ditshuizen, Querido

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *