Recensie Thin Air Kellie M. Parker
15+ Boeken Landen / reizen Vriendschap Young Adult

Thin Air

Het is ondertussen al weer 12,5 jaar geleden dat ik voor het laatst in een vliegtuig ben gestapt: op naar Barcelona voor onze huwelijksreis. Daarna heb ik niet meer gevlogen en eerlijk gezegd vind ik dat ook niet zo erg. Alhoewel ik weet dat het over het algemeen behoorlijk veilig is, vliegen, stap ik liever niet in een vliegtuig. Ik haal me namelijk heel wat dingen in mijn hoofd met betrekking tot wat er allemaal mis kan gaan. Laat mij dus maar lekker met de statistisch gevaarlijkere, maar voor mijn gevoel minder risicovolle, auto op reis gaan.

In het boek ‘Thin air’ reist de hoofdpersoon Emily Walters ook per vliegtuig. Gedurende de reis is er sprake van groot gevaar, maar dat heeft niets te maken met het vliegtuig zelf. Emily maakt kans op een studiebeurs, maar moet hier hard voor strijden tegen elf andere deelnemers. Al in het privévliegtuig naar Parijs begint de wedstrijd, alhoewel hij anders loopt dan gedacht. Kort na vertrek worden ieders grootste geheimen onthuld en daarmee wordt een grimmige toon gezet voor de rest van de reis. En dan valt opeens de eerste dode. De wedstrijd die gevoerd moet worden, wordt plotseling een zaak van leven of dood. Emily moet erachter komen wie van de andere jongeren ze kan vertrouwen om zo te overleven.

Een thriller op z’n tijd kan ik zeker waarderen, maar YA-thrillers lees ik eigenlijk niet zo vaak. Het trekt me eerlijk gezegd niet zo. Toch was ik erg geïnteresseerd in dit boek na lezing van het omslag. Het boek begint gelijk al spannend: je weet namelijk dat Emily een groot geheim met zich meedraagt, maar niet wat de inhoud daarvan is. Naarmate het verhaal vordert kom je daar pas achter, net als achter de grote geheimen van de elf andere deelnemers.

Alhoewel ik erg heb genoten van het verhaal en ik het soms moeilijk weg kon leggen, was ik uiteindelijk niet onverdeeld enthousiast. Zo zitten er veel personages in het boek en het kostte me moeite te onthouden wie wie nu precies was en wat de onderlinge verbanden waren tussen de deelnemers.

Emily weet op een gegeven moment niet meer wie ze moet vertrouwen. Aan de ene kant is dat interessant vanwege de verschillende theorieën die ze erop loslaat, maar tegelijkertijd is het ook vermoeiend. In korte tijd word je als lezer meegenomen in allerhande gedachtespinsels, overwegingen en twijfels. Net op het moment dat je denkt dat je snapt waarom ze een specifieke deelnemer verdenkt, verschuift alles weer en word je weer meegenomen in een nieuwe theorie.

Emily vindt tussendoor overigens ook nog tijd om haar hart te verliezen aan een van de deelnemers. Ietwat ongeloofwaardig vond ik dat wel: op het moment dat leeftijdsgenoten bij bosjes dood neervallen, zou ik niet moeten denken aan een nieuwe, vlammende liefde. Maar goed, liefde laat zich niet altijd sturen.

Toch is ‘Thin Air’ een spannend en intrigerend verhaal: de deelnemers zitten letterlijk als ratten in de val en kunnen geen kant op. En ik was ook zeker nieuwsgierig naar wie nu uiteindelijk achter deze dodelijke wedstrijd zat. Ik kan je zeggen dat ik het niet geraden heb. Ik denk eerlijk gezegd dat veel jongeren dit verhaal zullen kunnen waarderen, juist vanwege het vraagstuk wie hierachter zit, het best wel sympathieke personage Emily en dat kleine vleugje romantiek dat ondanks alle ellende toch aanwezig is.


Schrijver: Kellie M. Parker
Vertaler: Mariëtte van Gelder
Uitgeverij: Best of YA


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *