4+ Boeken Dagopening Dieren / natuur Prentenboek

Heel Keverburg kookt

Als kind heb ik heel wat plezier beleefd aan de grote dieren die bij ons op het land woonden, zoals koeien en schapen en geiten. Net zo veel plezier kon ik echter beleven aan de heel wat kleinere diertjes. Het leukst vond ik de lieveheersbeestjes, die zo lekker over je handen heen konden lopen en waar je uren naar kon kijken. Maar het was ook een feest om te kijken naar alle vlinders die door de tuin heenvlogen of de libelles met hun schitterende, bijna lichtgevende vleugels. Naar andere insecten echter keek ik niet zoveel om.

Eigenlijk is het oneerlijk: dat sommige insecten altijd met de eer strijken omdat ze zo mooi zijn of zo lekker zacht of wat dan ook. Andere dieren werken net zo hard, of nog veel harder en krijgen helemaal niet zoveel liefde als ze verdienen. Neem nou de mestkever. Het is een supernuttig diertje dat door mest te begraven zorgt voor een heel vruchtbare bodem. Desondanks worden deze beestjes nogal met grote regelmaat vies gevonden omdat ze zich nogal met graag met poep bezighouden.

Bibi Dumon Tak vond ook dat de mestkever wel wat meer eer verdiende dan hij nu krijgt. Daarom biedt ze deze kevers een schitterend podium in haar prentenboek ‘Heel Keverburg kookt’. In dit subliem vormgegeven boek doet zij verslag van de jaarlijks terugkerende kookwedstrijd in Keverburg. Alhoewel de eerste drie plekken ieder jaar al vaststaan, wordt er door de overige zeshonderdacht insectenfamilies gestreden om die ó, zo felbegeerde vierde plek.

Die plek lijkt zeker voor de familie mestkever een onhaalbare kaart te zijn. Nog nooit eerder is de familie in de buurt gekomen van die plaats. Nee, het recept ‘poep op een bedje van poep’ wordt door geen van de andere insectenfamilies gewaardeerd. Integendeel, ze gruwen ervan. En toch geven de mestkevers niet op. Zou het gezegde ‘de volhouder wint’ ook voor hen kunnen opgaan?

Het is altijd fijn om werk van Bibi Dumon Tak te mogen lezen. Het plezier en haar liefde voor dieren spat van het papier af, samen met een beetje ondeugendheid en een vleugje verzet tegen de gevestigde orde. Zo ook in dit boek. De underdog weet de rug recht te houden. Mochten ze al willen opgeven, dan is er altijd nog de oudste en wijste mestkever die de familie toespreekt en alle neuzen weer dezelfde kant op krijgt. De groep laat zich niet klein krijgen door hoon en spot en houdt vast aan dat fantastische en nuttige gerecht.

Het prentenboek voelt licht en je wordt er vrolijk van als je het leest. Dat komt niet alleen door de subtiele grapjes die Bibi Dumon Tak weet te maken, zo genoot ik van de bidsprinkhaan die zoals ieder jaar haar eigen man weer heeft bereid voor de grote kookwedstrijd, alsook door de fenomenale illustraties van Geertje Aalders. Zij houdt zich bezig met knipkunst, wat inhoudt dat alle insecten (en alle andere illustraties uit het boek) geknipt zijn door haar.

Het resultaat is een schitterend en indrukwekkend palet aan kleuren en insecten dat een lust voor het oog is om naar te kijken. Het is zeker net zo leuk én bijzonder om op haar Instagramaccount te kijken naar de filmpjes die ze heeft gemaakt bij dit boek. Je zou bijna hopen dat er een soort pop-upversie van dit prentenboek zou komen waarin je die prachtige gelaagdheid terugziet die je ook ziet in de reels. Dit prentenboek is werkelijk een kunstwerk.

Tot slot zijn de insecten aan de binnenkant van het omslag ontzettend interessant om naar te kijken. Niet alleen zie je de wonderschoon tot in detail weergegeven insecten, je leert ook hoe ze heten én op welk eten ze dol zijn. ‘Heel Keverburg kookt’ is niet alleen een fijn boek om uit voor te lezen, maar ook om breder in te zetten als je het met je kinderen hebt over thema’s rondom dieren, insecten of eten.

In een interview op de website iedereenleest.be zegt Bibi Dumon Tak het volgende over haar schrijfproces: ‘Iets leren, iets begrijpen is zowat de best mogelijke leeservaring, alsof je hersenen aangroeien. Leer ik iets nieuws, dan gaat er een lichtje branden en denk ik: wat gewéldig om dit te weten. Dat verklaart ook mijn liefde voor het schrijven. Leer ik zelf iets bij over een dier, en slaag ik er in die kennis over te brengen op kinderen, dan ben ik gelukkig. Echt gelukkig.’

Nou, ze mag gelukkig zijn: door dit boek zullen heel wat kinderen én volwassenen van alles leren over die geweldige insectenwereld. Niet alleen over die altijd al zo populaire insecten die altijd al de top drie behalen, maar ook over de buitenbeentjes die nog wel eens vergeten worden en net zo belangrijk zijn.


Schrijver: Bibi Dumon Tak
Illustrator: Geertje Aalders
Uitgeverij: Gottmer


Eén gedachte over “Heel Keverburg kookt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *