7+ Boeken Dagopening Dichtbundel Liefde Vriendschap

Alle wensen van de wereld

Ik heb een prachtig leven, maar altijd is er een sluimerende angst aanwezig. Een angst om te verliezen van dat waar ik het meest van houd. Ergens in mijn achterhoofd is er altijd een stem die me attendeert op mogelijk verlies van datgene (of eigenlijk diegenen) wat me zo lief is. Op dagen als vandaag, wanneer er constant wordt bericht over oorlog en dreiging, klinkt die stem nog weer wat harder.

En echt precies vandaag las ik dat ene prachtige gedicht van Rian Visser uit haar nieuwe bundel ‘Alle wensen van de wereld’. Een passage uit het gedicht ‘Sneeuw’ gaat als volgt:


‘Maar de angst plakt als sneeuw
onder mijn schoenen,
ik neem het mee naar binnen,
waar het smelt en ik er
op mijn sokken doorheen loop.’

Dat is wat angst doet. Het zit ergens en het valt niet te negeren, hoe hard je ook je best doet. Rian Visser laat in dit gedicht zien hoe sterk ze is in het vinden van de juiste beeldspraak om precies duidelijk te maken wat een mens kan voelen.

Dat geldt niet alleen voor dit gedicht. Heel veel gedichten staan bol van prachtig metaforisch taalgebruik:


‘Jouw brein de noordpool.
IJskap na ijskap stort in zee.
Sleurt jaren met zich mee.’

Een strofe als deze behoeft geen verdere uitleg: alles wordt duidelijk door deze beeldspraak.

De bundel staat vol met kleine pareltjes. Gedichten van hoop, van geluk, van verwachting en soms met een sprankje humor. Moeilijke onderwerpen worden niet geschuwd, maar vaak met een vleugje luchtigheid of een hoopvol einde. Net als het slotakkoord van de bundel, het gedicht ‘Einde’, dat hoopvol eindigt: alles eindigt, maar nu nog even niet.

De bundel is voor jong en oud, maar voor heel jong zijn sommige gedichten wellicht wat uitdagend. Je moet soms verder kunnen kijken dan wat er daadwerkelijk staat. Desalniettemin is ‘Alle wensen van de wereld’ een indrukwekkende bundel met ook nog eens prachtige illustraties van Janneke Ipenburg. Een bundel om in je klas te hebben staan, om zo nu en dan eens erbij te pakken en samen met de kinderen te lezen: wat staat er, maar wat staat er nu echt? Ga erover in gesprek met je leerlingen en wie weet ontstaat er zomaar iets moois.

Eén gedachte over “Alle wensen van de wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *