Recensie BAM! Ik lees: als je tekent kan alles
6+ Boeken Fantasie Geloven in jezelf Leren lezen

BAM! Ik lees: Als je tekent kan alles

Alhoewel ik wel durf te zeggen dat ik creatief ben, geldt dat zeker niet voor alle disciplines. Op het moment dat ik iets met mijn handen moet doen, mislukt het eigenlijk altijd. Zo koos ik in de brugklas voor het vak ‘handwerken’ (jawel, dat bestond toen nog). Waarom ik het deed? Waarschijnlijk omdat alle meisjes in mijn klas ervoor kozen.

Na een half jaar was het niet meer te doen. Ten einde raad stuurde mijn moeder een brief naar de docent waarin ze aandrong op een wissel naar een ander vak: ‘mijn dochter is hier niet voor gemaakt’. Het zullen niet de letterlijke woorden zijn geweest, maar zeker wel de strekking van het bericht. En gelukkig: ik mocht gaan. Hetzelfde gold voor het vak tekenen. De mooiste illustraties ontstonden in mijn hoofd, maar zodra het uit mijn handen moest vloeien kwam ik niet verder dan harkpoppetjes en eendimensionale huizen met een vreemde eend in de vijver voor het huis. Ik heb het ondertussen geaccepteerd.

Ik kan dan ook met grote verbazing kijken naar mijn man en dochters die tekeningen uit hun mouw schudden alsof het niks is. Enig ongeduld zit er echter wel in hun handelingen: het moet gelijk goed zijn, want anders…

Gelukkig is er nu het fijne BAM! Ik lees-boekje ‘Als je tekent kan alles’ waarin Irene Cécile nog maar eens rustig uitlegt dat tekenen een proces is en dat je het niet in één keer hoeft te kunnen. Marieke van Ditshuizen onderstreept dat nog maar eens met haar illustraties van een kip en het ei. Alle begin is moeilijk, maar oefening baart kunst. En ja, je kunt alles tekenen wat er in je hoofd zit. In niet al te veel pagina’s ontvouwt zich een wereld waarin alles mogelijk is, waarin fouten gemaakt mogen worden en waarin we ook nog eens kennismaken met de allereerste tekening ooit. Wat een geweldige reis met opbeurende teksten en betoverende illustraties heb ik doorgemaakt. Bijna, ja, echt bíjna zou ik zelf weer een potlood oppakken en aan de slag gaan. Ik leerde namelijk dat fouten maken mag en dat je vervolgens van al die foutjes toch nog iets heel moois kan maken.


Schrijver: Irene Cécile
Illustrator: Marieke van Ditshuizen
Uitgeverij: Volt


Lees ook:

BAM! Ik lees

Eén gedachte over “BAM! Ik lees: Als je tekent kan alles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *