Recensie aan de kant
6+ Boeken Dieren / natuur Leren lezen

aan de kant!

Vorige week appte mijn moeder me met een fotootje. Ze was spullen aan het opruimen van mijn vader en kwam een van zijn eerste leesboekjes tegen: ‘Het mooie begin – boekjes voor het allereerste leesonderwijs’, geschreven door W.G. van der Hulst. Het boekje was uitgegeven door Noordhoff in 1955 en kostte welgeteld één gulden. Het is netjes gekaft en er zit een naamsticker op waar iemand keurig mijn vaders naam, Jan, opgeschreven heeft. Een aantal woorden en letters zijn oranje en er staan spaties tussen woorden en leestekens. Het geheel wordt opgeleukt met mooie illustraties in zwart en oranje. Wat een plezier om te kijken naar dit soort oude boekjes.

Tegenwoordig is er best veel te doen om leren-lezenboekjes. We kennen allemaal het betoog van Bibi Dumon Tak tegen veilig leren lezen en veel mensen zijn het met haar eens. Ik ook grotendeels, want sommige boekjes voor beginnende lezers zijn weinig interessant en uitdagend. Toch heb ik een groter probleem met de volwassenen die tegen kinderen zeggen welke boekjes ze mogen lezen. Kinderen halen een bepaald niveau met de CITO-toets en mogen dan ook alleen boekjes lezen binnen dat niveau. Maar wat nu als het kind de blik wil verbreden en de wereld wil ontdekken middels boekjes buiten deze categorieën? Is het dan niet eeuwig zonde als we dat tegengaan omdat het tegen de regels is? En over welke regels hebben we het dan? Ik kan me er niets bij voorstellen.

Dat sómmige AVI-boekjes weinig leuk en uitdagend zijn, wil echter niet zeggen dat ze dat allemaal zijn. Onlangs leende ik bij de bieb het boekje ‘aan de kant!’ van Floor Tinga. Sef en Maan laten hun hond uit en hun lijnen raken met elkaar in de knoop. Nee, niet alleen hún lijnen: er komen nog een heleboel lijnen van nog veel meer honden bij. En al die lijnen raken in de knoop. En wat doe je dan als je een kat tegenkomt?

‘aan de kant!’ is een grappig en chaotisch verhaal met heel wat verschillende personages, even zoveel honden en heel wat troep aan het einde. Het boek is geschreven voor AVI M3, maar net zo leuk voor kleutertjes die graag voorgelezen willen worden of voor oudere kinderen die wel houden van de boel een beetje op z’n kop zetten.

De komende tijd zal ik boeken delen die leuk en uitdagend zijn voor kinderen uit de onder- en middenbouw. Niet gekoppeld aan een specifiek niveau, vaak wel aan een bepaalde leeftijd. Maar ook die leeftijd is relatief. Het belangrijkste is te kijken naar het kind en waar dat kind behoefte aan heeft. Van daaruit groeien is het idee.

Overigens is AVI-praten hier thuis een hit. Kennen jullie dat? Een gesprek mag enkel bestaan uit woorden van slechts één lettergreep. Gekmakend en tegelijkertijd een superleuk spel, maar helaas zijn mijn kinderen er heel wat beter in dan ik. Toch nog wat meer AVI-boekjes lezen dus om inspiratie op te doen…


Schrijver: Floor Tinga
Illustrator: Laury Tinnemans
Uitgeverij: Zwijsen


Lees ook:

BAM! – ik lees

Robber fikst alles

Sep en Saar – de trein doet raar

Wat een dag!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *