9+ Boeken Dagopening Familie Jeugdboek Vriendschap

De meestervervalser

Op de website van het CBS zijn heel wat cijfers terug te vinden, ook over armoede. Zo kun je lezen dat personen met kans op armoede het vaakst sociaal uitgesloten zijn. Als je daar verder naar op zoek gaat, is er genoeg informatie te vinden. Zo heeft de Universiteit van Oxford internationaal onderzoek gedaan naar de effecten van armoede op mensen. De titel van het onderzoek is ‘De verborgen dimensies van armoede’.

Naast de wellicht al bekende gevolgen van armoede, zoals gebrek aan waardig werk, onvoldoende en onzeker inkomen en materiële en sociale ontberingen, maakt armoede ook een gevoel van schaamte los bij mensen. Ze voelen zich beschaamd en schuldig omdat ze in deze situatie zitten en vermijden daardoor ook contact met anderen.

Ik dacht over dit onderwerp na door een boek dat ik dit weekend las, ‘De meestervervalser’ van Annemarie Jongbloed. Nu denk ik er uiteraard vaker over na, maar door dit verhaal werd ik weer eens extra met mijn neus op de feiten gedrukt. Bilal leeft namelijk in armoede. Als zijn schoenen kapot zijn, kan hij niet naar school, omdat ze er daar niet achter mogen komen dat er niet genoeg geld is voor nieuwe schoenen. Bilals moeder werkt keihard, maar het lukt haar niet om uit de eindeloos diepe put van armoede te komen.

Op een dag leert Bilal Sterre kennen, een rijk meisje wier moeder directeur is van een museum. Die moeder wil graag dat Bilal meedoet aan een tekenwedstrijd, omdat hij zo goed kan tekenen én schilderijen kan namaken. Dat laatste valt Gekke Gerrit, een crimineel, ook op. En die heeft niets goeds in de zin.      

Eigenlijk vanaf het begin van dit verhaal zit je al met samengeknepen billen en een bal in je maag. Je voelt de spagaat waarin het gezin van Bilal zit. Annemarie Jongbloed weet die verborgen dimensies van armoede heel duidelijk zichtbaar te maken. Bilal en zijn moeder zitten vast en kunnen geen kant op. Het laat zien hoe mensen door armoede in uitzichtloze situaties kunnen komen. Bilal moet kiezen tussen twee kwaden en dat dilemma weet Jongbloed ontzettend scherp neer te zetten.

‘De meestervervalser’ is een origineel verhaal over een bijzonder onderwerp. Sommige gebeurtenissen konden echter wel wat onwaarschijnlijk aanvoelen, alhoewel ik denk dat de jongere lezers hier geen enkele last van hebben. En het maakt ook niets uit voor het verhaal. Je gunt Bilal namelijk de wereld. Of hij die wereld uiteindelijk ook krijgt, zal ik hier niet verklappen. Het verhaal is te fijn, te belangrijk en te spannend om niet zelf te lezen.

Er zitten veel thema’s in dit verhaal die de moeite van het overdenken waard zijn. Dat zijn mooie openingen voor het gesprek in de klas. Je kunt het met elkaar hebben over armoede en de sociale gevolgen daar. Of ga in gesprek met elkaar over welke keuzes je maakt als je in armoede leeft en of armoede in dat geval een excuus is of niet. Uiteraard kun je ook een tekenwedstrijd in de groep organiseren waarbij leerlingen tekeningen maken bij dit boek. De mogelijkheden zijn legio!

Eén gedachte over “De meestervervalser

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *