13+ Boeken Dagopening Fantasy Geloven in jezelf

Duizend & ik

Binnen mijn opleiding Culturele Maatschappelijke Vorming volgde ik de minor Kunst- en Cultuureducatie. Een van de opdrachten was om een film te analyseren aan de hand van filosofische denkbeelden. Ik kwam uit bij de film ‘A beautiful mind’, een film die gaat over het leven van John Nash. Hij is een geniaal wiskundige die tevens schizofreen is. Dat hij dat is, weet je als kijker eerst niet. Het zorgt ervoor dat je, naarmate de film vordert, steeds verwarder wordt.

Tijdens die minor koppelde ik deze film aan de grottheorie van Plato. Die theorie houdt kortgezegd in dat wanneer mensen hun hele leven opgesloten in een grot zitten en nooit in contact komen met de buitenwereld en andere mensen alleen maar zien via de schaduwen op de wand, dat dat hun werkelijkheid is. Ze kennen alleen deze wereld en alhoewel die wereld niet overeenkomt met de onze, wil dat niet zeggen dat het ook geen werkelijkheid is.

Aan bovenstaande opdracht moest ik denken toen ik het boek ‘Duizend & ik’ las van Yorick Goldewijk. In dat boek speelt Acht de hoofdrol. Iedere dag is voor haar hetzelfde. Alleen door elke dag dezelfde opdrachten uit te voeren, te leven volgens een vast stramien, maakt ze kans om als bezielde overzee te mogen leven. Maar Acht heeft het zwaar. Ze voelt dat ze anders is dan al die duizenden andere meisjes die moeiteloos lijken op te gaan in het ritme van de dag. Je anders voelen is echter verboden en leidt tot groot gevaar. Acht probeert zich ertegen te verzetten, maar het lukt haar niet. Zeker niet als ze haar ziet. Acht wil ontsnappen, maar moet er eerst achter zien te komen wie die ander is.

Al voordat ik het boek las, las ik vele positieve besprekingen hier op Instagram waarbij de boodschap iedere keer hetzelfde was: het boek is geweldig, maar ik kan niet vertellen waar het over gaat. Dat wakkerde mijn nieuwsgierigheid aan en tegelijkertijd gaf mij dat hetzelfde gevoel als bij ‘Films die nergens draaien’. Ook daar was ik bang dat het tegen zou vallen door de hoge verwachtingen die ik van tevoren had. En ook hier kostte me het even tijd om in het verhaal te komen, maar er eenmaal ingekomen was het moeilijk om te stoppen.

‘Duizend & ik’ is een verhaal zonder tijd en tegelijkertijd maakt de tijd alles uit. Op een gegeven moment wist ik niet meer wat werkelijkheid was en in welke tijd Acht leeft. Het verhaal, haar verhaal lijkt eindeloos, maar kan evengoed slechts een paar minuten zijn. Je weet het niet en dat is het fascinerende van het verhaal. Net als Acht leek ik te zweven tussen droom en werkelijkheid en dat maakte dat ik niet helemaal op mezelf kon vertrouwen. Soms moest ik stukken herlezen, omdat ik niet goed begreep wat er gebeurde met de tijd.

Naast de tijd speelt ook de plaats een grote rol. Acht woont in Surdus en die stad wordt van overzee gescheiden door een grote Wal. Acht voelt dat dat de plek is waar ze moet zijn. Maar ook in de stad zelf zijn er opvallende plekken waarvan niet duidelijk is wat precies het doel is. Het voelt soms net alsof de stad en het leven in die stad één grote droom is. De illustraties van Yvonne Lacet ondersteunen dat gevoel. Alle afbeeldingen zijn in zwart-wit en lijken op een bepaalde manier ongrijpbaar te zijn, net als het verhaal eigenlijk ook is.

En ondanks al dat vage, het ongrijpbare intrigeert het verhaal. Ik voelde wel dat er iets niet klopte, maar kon er niet de vinger opleggen wat dan. En dat zorgde ervoor dat ik maar door bleef lezen. Het einde, waar ik dus ook niets over kan vertellen, is verrassend, zorgt ervoor dat dingen op hun plek gaan vallen en maakt het verhaal echt af. Dat is werkelijk heel erg knap gedaan door Yorick Goldewijk.

‘Duizend & ik’ is een wereld op zich, waarin je jezelf bij tijd en wijle een beetje gevangen voelt, net zoals Acht. Het biedt echter ook stof tot nadenken en het zorgt ervoor dat je ook na het uitlezen van dit boek nog in je hoofd zit met Acht en de wereld die voor haar echt werkelijkheid is.


Schrijver: Yorick Goldewijk
Illustrator: Yvonne Lacet
Uitgever: Ploegsma
Aantal blz: 173


Eén gedachte over “Duizend & ik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *