Recensie Er was ook eens Milouska Meulens Djenné Fila
7+ Boeken Dagopening Fantasie Landen / reizen Magie Sprookjes

Er was ook eens…

Al lange tijd keek ik uit naar de nieuwe bundel van Milouska Meulens en Djenné Fila: ‘Er was ook eens…’. Niet alleen zag het omslag er betoverend uit, ook leek het me bijzonder leuk kennis te maken met sprookjes die mij nog volledig onbekend waren.

Eenmaal in huis stelde het boek me niet teleur. In ‘Er was ook eens…’ worden we meegenomen in zeven sprookjes waarin we lezen over magische werelden waarin van alles gebeurt. Dat begint gelijk al goed met het sprookje ‘Het verborgen land’ waarin we kennismaken met onze wereld lang, lang geleden toen alle werelddelen nog met elkaar verbonden waren en alle mensen nog op elkaar leken. Dat die verbinding niet voort kan duren, wordt al snel duidelijk. Als lezer kun je helaas niet ingrijpen, maar och, wat zou je de Jongelingen toch graag een kijkje in de toekomst willen geven.

Het tweede sprookje vond ik het meest indrukwekkend. ‘De leegste leegte’ gaat over prins Ammar die verdrietig en eenzaam is. Niets kan hem meer bekoren en daarom besluit hij op zoek te gaan naar de Leegste Leegte. Het wordt een reis waarin van alles gebeurt en waarvan het einde me oprecht verraste. Veel had ik verwacht: maar niet dit. En het raakte me.

En dat is eigenlijk wat er de hele bundel door gebeurt. De woorden van Meulens beroeren. Al eerder schreef ze ‘Elin’ en ‘Mondi’ en beide verhalen heb ik met veel plezier gelezen. Maar dit boek heeft wat extra’s en ik vind het best lastig te omschrijven wat het is. Wat door mij heenging tijdens het lezen was de gedachte: deze schrijver ademt de verhalen, je merkt dat ze onderdeel van haar zijn. Kortom: het klopt. En dan is daar ook nog het werk van Djenné Fila. Iedere illustratie is een kunstwerk, waarvan sommige er nog iets meer tussen uit springen. Zo zijn de beelden bij het sprookje ‘Waar geen niets is’ waarin Omama verhalen moet blijven vertellen over het Iets echt indrukwekkend.

In ‘Er was ook eens…’ vloeit alles moeiteloos met elkaar samen: woorden, zinnen, kleuren en beelden. Met elkaar brengen ze werelden tot leven waarin nieuwe lessen worden geleerd, waarin er van alles gevoeld en ervaren wordt en waar je met liefde in verdwijnt.


Schrijver: Milouska Meulens
Illustrator: Djenné Fila
Uitgeverij: Volt


Lees ook:

Mondi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *