4+ Boeken Dichtbundel Dieren / natuur Leren lezen

Hidde Haan vloog naar de maan

Van gedichten voor jongeren gaan we nu naar gedichten voor de jongsten. En wat voor gedichten! Bette Westera schreef gedichten speciaal voor beginnende lezers en dat is een geniaal idee. Het leren lezen kost soms zoveel inspanning: hoe fijn is het dat je een kort gedicht hebt met een duidelijk begin en einde? En dan zijn de gedichten ook nog eens toegankelijk en grappig.

In ‘Hidde Haan vloog naar de maan’ maken we kennis met allerlei verschillende dieren. Zo maken we kennis met Silke de Slak wiens huisje kapotgaat, met Hidde Haan (die dus naar de maan vliegt) en ook met Jos de Vos die een lekker kippetje weet te verorberen. Ieder dier beleeft in ieder geval een avontuur, groot of klein.

Leuk is dat in sommige gedichten dieren terugkomen. Zo draagt Raf de Rat zijn eigen gedicht, maar keert hij later terug om Loek Snoek te redden. Wat een feest als je opeens een dier opnieuw ziet!

Wat ook zo ontzettend fijn is aan deze bundel is dat er in ieder gedicht een spel met taal gespeeld wordt, ook al ogen de gedichten simpel. Zo vind je hele duidelijke binnenrijm in het gedicht van Monika Muis:

”Waarom dat?’ vroeg de kat.
‘Ik verhuis,’ zei de muis.
‘Dat werd tijd,’ vond de geit.
‘Moet je doen,’ zei het hoen.’

Daarnaast komt er veel alliteratie in de gedichten voor wat het speels maakt en uitdagend. Er zitten behoorlijk wat tongbrekers tussen en dat is een leuke uitdaging om met je hele klas te lezen.

Het gedicht ‘Kanarie’ verdient wat mij betreft wat speciale aandacht: in al zijn eenvoud is het schitterend. Arie Kanarie is verdrietig en vertikt het om te fluiten. Hij wil vrij zijn, maar hij zit gevangen in een kooitje. Prachtig is de laatste strofe:

‘Arie Kanarie zat stil in zijn kooi.
Hij wilde het zelfs niet proberen.
Hij fluisterde zachtjes:
‘Ik zing echt heel mooi,
maar alleen met de wind in mijn veren.”

Het gedicht en de schitterende illustratie (een van de vele) van Barbara de Wolf laten je niet onberoerd.

‘Hidde Haan vloog naar de maan’ is een bundel die niet mag ontbreken in je klaslokaal. Het maakt het makkelijk en leuk om poëzie in je lessen te gebruiken. Oefen met technisch lezen, verbind er schrijfopdrachten aan (schrijf zelf een gedicht over een dier), leg ze wat uit over de theorie (dat kan echt met zulke duidelijke voorbeelden), maar geniet vooral met elkaar van alle avonturen van deze dieren uit deze ijzersterke bundel.

Eén gedachte over “Hidde Haan vloog naar de maan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *