4+ 6+ Boeken Dieren / natuur Familie Geloven in jezelf Prentenboek Vriendschap

Overzicht prentenboeken september

In de maand september las ik weer vier prachtige prentenboeken die ik graag met jullie deel.

Bob Popcorn kan niet stoppen met ontploffen

Soms heb ik een kwade kriebel in mijn buik die in minder dan een seconde mijn mond weet te bereiken. Ik ben dan als een fles cola waar een Mentos in gegooid wordt. Niet te stoppen met een ware ontploffing als gevolg. Na afloop voel ik me er altijd vervelend over. Daarom heb ik besloten dat het prentenboek ‘Bob Popcorn kan niet stoppen met ontploffen’ mijn nieuwe handboek wordt. Als Bob Popcorn zijn woede in bedwang weet te houden, dan moet het mij ook lukken!

Op de achterkant staat beschreven dat we een lesje maiskorrel-mindfulness krijgen en dat klopt. Er staan namelijk heel wat handige tips in hoe om te gaan met woedeaanvallen. Dat alles omlijst met veel humor en prachtige illustraties. Wat is het leuk om een heel boek van Bob Popcorn in kleur te hebben. Alleen daardoor vergeet je je woede stante pede. Een volgende keer als er een woede-uitbarsting dreigt, probeer ik snel dit prentenboek te pakken in de hoop dat ik, net als Bob Popcorn, helemaal zen kan blijven.

 • Schrijver: Maranke Rinck
 • Illustrator: Bob Popcorn kan niet stoppen met ontploffen
 • Uitgeverij: Querido

Cadeautje!

Mijn ouders hadden een inbouwkast in hun slaapkamer en ik wist dat zij daar altijd de cadeautjes voor mijn verjaardag en voor het sinterklaasfeest bewaarden. Nieuwsgierig als ik was, kon ik mezelf niet bedwingen en kroop ik die kast in om alvast te voelen, te knijpen en zachtjes te schudden: wat zouden ze voor me gekocht hebben? Het boek ‘Cadeautje’ van Miriam Bos was dan ook een feest der herkenning.

Suusje Eekhoorn is bijna jarig en kan niet wachten tot ze weet wat ze van August de Vos cadeau gaat krijgen. Zodra het kan, ziet ze haar kans schoon en neemt ze het cadeautje mee om het alvast te exploreren. Als dat maar goed afloopt… Net als bij ‘Help! Een verrassing!’ is het ook hier wederom genieten van de prachtige illustraties en de vrolijke kleuren. Herkenbare situaties worden op een lieve manier weergegeven: welke kleuter zou namelijk niet hetzelfde willen doen als Suusje daadwerkelijk doet? En wie, groot of klein, zou er nou niet zo’n vriend willen als August de Vos? ‘Cadeautje!’ is een heerlijk prentenboek dat maakt dat ik het liefst morgen jarig zou zijn, zodat ik vandaag weer even in die kast vol met cadeautjes kan kruipen.

 • Schrijver en illustrator: Miriam Bos
 • Uitgeverij: Lemniscaat

Dahlia’s tovergrootoma

Het is ons vaste dagelijkse onderdeel aan tafel en wordt altijd geïnitieerd door Lot. De vraag die wordt gesteld is ‘wat vond jij het leukste van vandaag?’ Het is een fijn moment van de dag, omdat we met elkaar even kijken naar wat goed gegaan is. Dahlia krijgt van haar overgrootmoeder Jedaa een schatkistje. Dat kistje mag ze dagelijks voor het slapengaan even openen om te vertellen wat zij die dag het allerleukst vond. Dat ze dat krijgt van haar overgrootmoeder is heel bijzonder, want Jedaa woont helemaal niet in de buurt. Ze woont namelijk in Marokko en Dahlia heeft haar nog nooit eerder ontmoet.

Nu komt Jedaa naar Nederland toe en daar is Dahlia helemaal niet zo blij mee. Jedaa kijkt namelijk altijd zo streng op de foto. Maar als haar overgrootmoeder er eenmaal is, blijken de stuurse foto’s helemaal niet te kloppen. Jedaa is de liefste van de wereld. In het midden van dit boek zit een prachtige illustratie waarin Dahlia samen met Jedaa door hun fantasiewereld reist. De afbeelding is het waard om benoemd te worden: wat een mooie kleuren. Ook het verhaal is fijn, omdat het ons leert dat wat onbekend is zeker niet onbemind hoeft te zijn, integendeel. Tot slot biedt het boek fijne gespreksstof: wat zou jij voor fijne dingen in een schatkistje willen fluisteren? Zeker weten dat dat leidt tot mooie gesprekken.

 • Schrijver: Najat Kaddour
 • Illustrator: Aida de Jong
 • Uitgeverij: Rose Stories

De zoete smaak van kersenrood

Een prentenboek met een geheel zwart-wit omslag: dat trok mijn aandacht. Juist door het anders zijn, viel dit werk me op. Nine, de hoofdpersoon van dit verhaal, woont in een land dat al zijn kleuren heeft verloren. Nine vindt echter op een dag een doosje kleurpotloden: wat een prachtige kleuren! Ze is er helemaal vervuld van. Het meisje is vanaf dan vastbesloten haar wereld weer wat kleur te geven. Ondanks het ontbreken van de kleuren in het prentenboek, is Nine zélf een zeer kleurrijk meisje. Daar zijn geen kleuren voor nodig: op iedere pagina spat haar levenslust van de pagina’s af.

Ook in het andere is de schoonheid en pracht terug te vinden. Je vraagt je tijdens het lezen af hoe de bloemen eruitzien als ze wel zijn ingekleurd, want ook in deze grijstinten zijn ze al schitterend. Nine weet uiteindelijk kleur te geven aan het leven en ik moet zeggen dat die overgang wel erg plotseling is: van een paar potloden tot plotseling een heel land vol kleur. Die verandering had nog wel wat verdiept mogen worden. Evenzogoed is ‘De zoete smaak van kersenrood’ een boek dat blij maakt en je doet laten genieten van al het schoons dat Nine je weet te brengen.

 • Schrijver: Agnès De Lestrade
 • Illustrator: Valeria Docampo
 • Vertaler: Siska Goeminne
 • Uitgeverij: De Eenhoorn

Eén gedachte over “Overzicht prentenboeken september

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *