Robots en AI
Vaak krijg ik de vraag hoe ik toch zo veel boeken kan lezen. Eerlijk gezegd doe ik daar niet heel veel moeite voor. Ik lees gewoon als een speer. Ténzij ik te maken krijg met een onderwerp waar ik niet zo veel van weet. In mijn colleges over begrijpend lezen gebruikte ik altijd het voorbeeld van informatieve teksten over auto’s: daar zitten ontzettend veel termen in waar ik geen weet van heb. Zo kan ik maar niet onthouden wat het begrip PK inhoudt. Dat heeft alles te maken met mijn woordenschat en achtergrondkennis. Op dit gebied is mijn kennis zo summier dat ik een tekst woord voor woord moet lezen en dan nog steeds moeite heb met het begrijpen daarvan. Ik weet veel over best wel wat onderwerpen, maar zodra het enigszins technisch wordt, ben je me kwijt.
Net als auto’s heb ik dus van robots maar weinig kaas gegeten. En toch heeft het mijn interesse. Zodra ik er echter over ga lezen onthoud ik de informatie en terminologie gewoon niet. Toch waagde ik een poging met het informatieve boek ‘Robots en AI’. In dit boek leer je alle ins en outs over robots en kunstmatige intelligentie. Daarnaast wordt er uitgebreid ingegaan op het verschil tussen mensen en robots en tussen menselijke intelligentie en kunstmatige intelligentie. Dat alles in een taal die toegankelijk en aansprekend is.
Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken. Zo wordt in het eerste hoofdstuk uitgelegd wat een robot nu eigenlijk is. Leuk is dat er niet alleen een uitleg staat, maar dat je ook zelf een quiz kan maken: is het nu een robot of niet? Daar zit een handige checklist bij waarin bijvoorbeeld de volgende punten staan: is het een machine, beweegt het of kan het zelfstandig beslissingen nemen? Des te meer punten je met ja kunt beantwoorden, des te groter de kans is dat iets een robot is.
Wat ik vooral leuk vond, was de paragraaf over de automata: de allereerste robots die al bestonden vóórdat er elektriciteit bestond. Zo werd er zo’n vierhonderd jaar geleden al een roboteend ontwikkelt die net deed of hij at en ook nog eens kon poepen. Dat is toch ontzettend grappig?
Ik was het boek alleen aan de grote tafel aan het lezen toen na een poosje Rein, groot robotfan, naast me kwam staan. Rein heeft thuis twee beste vriendjes: Friet en Pasje, allebei robots. Alhoewel hij nog wat jong is voor dit boek, stopte hij niet met vragen stellen. ‘Wil je dit voorlezen, mama?’ ‘Wat doet deze robot precies?’ Na voorlezen pakte hij het boek mee en ging het op de bank nog eens goed door zitten bladeren. Na het eten kwam hij weer naar me toe en stelde allerlei vragen over de verschillende robots in het boek. Wat leuk om te zien dat dit boek en dit onderwerp hem zo aansprak.
En ook ik heb dus ontzettend veel geleerd van dit boek én het ook daadwerkelijk onthouden. Dat komt door die aansprekende manier van schrijven, het beeld dat de tekst zo goed ondersteunt en de leuke vragen en opdrachten die aan de tekst zijn toegevoegd. Ik denk dat ik wel kan zeggen dat mijn kennis over robots en AI is toegenomen door het lezen van dit boek.
‘Robots en AI’ is onderdeel van de serie ‘Voor knappe koppen’ die ingewikkelde informatie op een aansprekende manier over weet te brengen. Aankomende mei komt het boek ‘Klimaat en weer’ uit in deze serie. Ik heb er nu al zin in!
Schrijver: Paul Virr
Illustrator: Harriet Russel
Uitgeverij: Boycott Books
Lees ook: