Recensie dit boek gaat over jou Eveline Hensel
8+ Boeken Dieren / natuur Informatief

Dit boek gaat over jou

Onlangs las ik een graphic novel gebaseerd op het boek ‘De wereld van Sofie’. In dit boek worden in een razend tempo allerlei verschillende visies op de filosofie beschreven, waaronder die van de natuurfilosofen. Het is niet makkelijk uit te leggen, maar in de natuurfilosofie van weleer geloofde men (onder meer) dat de natuur voortkomt uit vier elementen: water, lucht, vuur en aarde. Daaruit ontstaat alles. Op het moment dat een voorwerp ophoudt te bestaan gaat het weer terug naar de oorspronkelijke vorm waarna er weer een nieuwe vorm kan ontstaan. Pfoe, volg jij het nog?

Misschien is deze filosofie beter te volgen als de daadwerkelijke theorie wordt uitgelegd door Eveline Hensel, die het boek ‘Dit boek gaat over jou’ schreef. Zij zegt namelijk het volgende:

‘Jij bent gerecycled

Ook jouw eigen lichaam is gebouwd met deze oeroude bouwsteentjes. Jij gebruikt ze nu wel even, maar misschien zaten ze ooit wel in een mammoet, een middeleeuwse prinses, een wolk of een boom. En na jouw dood zal er weer iets anders mee worden gebouwd. Best een gaaf idee!’

En dat is niet het enige wat wij als mensen hergebruiken. Ook het water dat wij drinken, is al eeuwenoud. Er komt namelijk nooit water bij op aarde. Het kan dus zomaar dat wij dus water drinken dat al eerder door een dino is opgedronken en vervolgens weer is uitgeplast.

Tsja, en zo zou ik wel uren door kunnen gaan met het vertellen van al die weetjes. In ‘Dit boek gaat over jou’ kom je namelijk van alles te weten over jezelf en de wereld om je heen. Dat vertelt Hensel aan je in drie delen.

In het eerste deel vertelt de schrijver waar je precies onderdeel van uitmaakt. In het tweede deel leer je van alles over dingen, dieren en mensen die verrassend genoeg net als jij zijn en in het derde deel gaat ze verder in op jouw toekomst. Het boek staat werkelijk bomvol informatie en dat is nog niet het enige. Er zijn diverse breinbrekers, extra leuke weetjes en verschillende uitdagingen die je zelf kunt uitvoeren.

Kortom, er wordt ontzettend veel verteld en soms wist ik even niet waar te beginnen met lezen. Maar wat er óók gebeurde tijdens het lezen, was dat ik constant al mijn nieuw opgedane kennis wilde delen met anderen. Het boek zorgde ervoor dat ik me verwonderde over alles wat het leven, de wereld en de natuur voor mij, voor ons in petto heeft.

Ook biedt het boek, juist door die breinbrekers, heel veel ruimte om met elkaar in gesprek te gaan. Een voorbeeld van zo’n breinbreker is de volgende: ‘Is het erg dat je in veel steden dezelfde dieren en planten ziet?’ Uiteraard komt zo’n breinbreker niet uit het niets, op de pagina zelf wordt er al heel wat informatie gegeven over het onderwerp.

De pagina’s zijn stevig gevuld en dat ziet er prachtig uit. Dat komt mede door de illustraties van Kristel Steenbergen. Zo gaat het in het boek over de grondstoffen die allemaal verbruikt worden door het eten van een hamburger. Een koe staat groot afgebeeld met daarin een lopende tekst. Door de combinatie van woord en beeld werd het me heel erg duidelijk dat het eten van koeienvlees een duur grapje is voor onze planeet.

‘Dit boek gaat over jou’ laat ons het enthousiasme van een debuterend schrijver zien die die hartstocht door middel van alle verhalen op ons over weet te brengen. Een aanrader voor in de klas, juist vanwege de verschillende onderdelen en de korte onderwerpen die aanzetten tot nieuwsgierigheid en verwondering.


Schrijver: Eveline Hensel
Illustrator: Kristel Steenbergen
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff


Lees ook:

De toekomst is van ons

Perronpapegaaien en krekelcriminelen

Brittanica Listopedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *