Samen op weg
Pas geleden moest ik in Amsterdam zijn om iets op te halen. Ik had me echter niet gerealiseerd dat dat in het centrum was en met het zweet op mijn voorhoofd wist ik uiteindelijk de plek te bereiken die ik moest bereiken. Het was druk in de stad: overal om mij heen mensen die ieder hun eigen bestemming hadden. Door alle paniek heen kon ik me nog wel verwonderen over die hoeveelheid mensen en even schoot de vraag door mij heen wat ze daar toch allemaal deden, wat hun doel was. Dat moment duurde maar kort: voor ik het wist moest ik weer een zee aan fietsers ontwijken die aan alle kanten om mij heen bewogen.
Was ik onderdeel van het boek ‘Samen op weg’ geweest, dan werd er bij mij de opmerking gemaakt: ‘Een van hen weet niet hoe snel ze de stad weer uit moet komen’. Een rood hoofd en zweetdruppels hadden me zeker weten verraden voor de kijkers die naarstig op zoek zijn naar details die hen helpen om de raadsels op te lossen. Want dat is hetgeen gebeurt in het kijk- en leesboek ‘Samen op weg’. Op iedere pagina worden mensen geportretteerd in een bepaalde situatie. De mensen kennen elkaar wel of niet, maar de overeenkomst is dat ze allemaal tegelijkertijd op dezelfde plek samenkomen. Wij als lezers en kijkers mogen dat aanschouwen en vragen beantwoorden over hetgeen gebeurt.
Het boek begint met Thomas, die we op heel wat pagina’s terugzien. Hij zit op zijn kamertje en bedenkt hoe het zou zijn om ergens anders te wonen, ergens anders te zijn. Op iedere volgende pagina komen er mensen bij. Zo maken we kennis met het buurmeisje van Thomas dat daadwerkelijk naar een andere plek toe verhuist. Zij is daar verdrietig over, gaat Thomas en haar buurt missen. Vervolgens wordt de wereld groter en groter. We zijn onderdeel van een tekenworkshop met dertien mensen, gaan met twintig mensen afval rapen op een strand, gaan met 200 mensen naar een literatuurfestival en komen tot slot met 10.000 mensen samen om feest te vieren.
Ogen kom je tekort bij het lezen van dit boek. De illustraties zijn vriendelijk en uitnodigend. De mensen worden weergegeven in kleuren en al het andere in blauw, maar ook in dat blauw is er genoeg te zien en te beleven. Want auto’s die rondrijden op een bepaalde pagina, zie je later in het boek opeens weer terugkomen. Het is dus opletten geblazen tijdens het kijken. Toch nodigt dit boek niet alleen uit tot kijken, maar ook tot fantaseren. Want wie is er in het bos op zoek naar de autosleutels? Wie vraagt zich in het museum af wat de mensen uit de toekomst van ons zullen denken? Wie moet niezen tijdens een optreden?
‘Samen op weg’ laat ons zien hoe we allemaal individuen zijn die op zoek zijn naar samen, naar vriendschap, naar liefde, naar het goede. En hoe we, ondanks dát we allemaal individuen zijn, sterk kunnen zijn als we onze krachten bundelen: dat we daarmee daadwerkelijk een verschil kunnen maken.
Mooi aan dit boek is hoe achterin de verhalen van sommige personages nog wat uitgebreider worden verteld. Dus komen we er echt niet uit met onze vragen, dan vinden we die antwoorden daar. En tegelijkertijd worden er vragen gesteld over jezelf: ‘Waar voel jij je het meest thuis?’ ‘Waar droom je van?’ ‘Waar zul je over dertig jaar zijn?’ ‘Samen op weg’ is een ideaal boek om burgerschap in je klas op een speelse manier onder de aandacht te brengen, om met elkaar het gesprek aan te gaan hoe je omgaat met alles wat er speelt in de maatschappij, maar ook voor het kind als individu. Iedere dag of iedere week een nieuwe pagina en dan komt het gesprek vanzelf.
Schrijver en illustrator: Kristin Roskifte
Vertaler: Sylvia vanden Heede
Uitgeverij: Lannoo
Lees ook: