8+ Boeken Dagopening Dieren / natuur Jeugdboek Vriendschap

Twitch

Enige tijd geleden is er door bioloog Michiel Hooykaas onderzoek gedaan naar dieren die voorkomen in prentenboeken. Uit dat onderzoek blijkt dat er veel dieren voorkomen in prentenboeken, maar vooral exotische dieren of huisdieren. Vogels of insecten spelen veel minder vaak een belangrijke rol. En als deze dieren vervolgens een rol spelen, dan wordt nog steeds het soort vogel niet benoemd. Het gevolg is dat kinderen dieren van dichtbij niet voldoende leren kennen door het lezen van kinderboek. Het boek dat ik vandaag bespreek is dan weliswaar geen prentenboek, toch weet ik wel heel zeker dat je je vogelkennis weet uit te breiden na het lezen van dit boek!

In ‘Twitch en de vlucht van de ijsvogel’ speelt namelijk Twitch de hoofdrol en hij is een groot vogelliefhebber. Hij heeft thuis kippen, zwaluwen én ook nog eens duiven, waarvan hij er zelfs eentje heeft gered uit een wel heel benarde situatie. Twitch heeft ook een geheime vogelspotplek in het Avesbos, maar op een dag wordt de rust daar ruw verstoord door de komst van een ontsnapte overvaller die zich heeft verstopt in dat bos. De overvaller moet gevangen worden. Kan Twitch hier met zijn vogelspotskills een bijdrage aan leveren?

Het verhaal begint gelijk al spannend als Twitch in een penibele situatie komt als hij een duif wil redden van een stel pestkoppen die het beestje iets aan willen doen. Dat zorgt ervoor dat je gelijk goed in het verhaal zit. Wat me echter wel gelijk opviel, waren de moeilijke woorden die met name aan het begin van het verhaal gebruikt worden, zoals scanderen, verdelgen, habitats en corridor. Niet alle woorden zijn terug te vinden in de context wat het wellicht lastig maakt voor leerlingen om ze te begrijpen.

Na het superspannende begin kabbelt het verhaal eerst een beetje voort en op het moment dat je je afvraagt waar het verhaal heengaat, barst het los met allerlei wendingen die je niet verwacht en dat is ijzersterk. Mooi is het onderbuikgevoel dat je de hele tijd hebt bij Jack en bij Billy: je weet niet wie je wel of niet kunt vertrouwen. Twitch weet dat niet, maar ook jij als lezer blijft tot bijna het einde in het ongewisse.

Twitch is een fijne jongen voor wie je gelijk sympathie weet op te brengen en alhoewel hij zich goed vermaakt met zijn vogels en hij eigenlijk ook wel een beetje een einzelgänger is, voel je daaronder toch een bepaalde mate van eenzaamheid. Dit wordt niet heel duidelijk uitgesproken, maar je voelt het wel en het doet wat met je: je leeft nog meer mee met Twitch.

Twitch voelt zich super op zijn gemak bij de vogels en dat blijkt ook uit alle ontzettend gedetailleerde omschrijvingen die tot je komen als je het boek leest. Het boek is niet alleen spannend, maar ook nog eens ontzettend leerzaam. Het liefst had ik dan ook achterin een lijst gehad met afbeeldingen van alle vogels, zodat ik had kunnen bladeren tijdens het lezen. Maar goed, ook zonder die lijst heb ik ontzettend genoten van Twitch.

‘Twitch’ is een fijne aanrader voor de sterke lezers in de middenbouw en leerlingen uit de bovenbouw die van een origineel, leerzaam en spannend boek houden.

Eén gedachte over “Twitch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *