Bent u daar, God? Ik ben het, Margaret.
Volgens mij heb ik al eerder verteld dat ik in de brugklas behoorlijk klein en onwetend was. Met mijn 1.40 meter, mijn veel te grote boekentas en een door een mevrouw uit het dorp gebreide Jip en Janneketrui stapte ik het middelbare schoolleven in. De wereld waarin ik terechtkwam met veel grotere en volwassenere meisjes, was een kleine schok voor me. Al snel probeerde ik me aan te passen, maar echt heel makkelijk vond ik dat niet. Sommige meisjes leken er geen enkele moeite voor te hoeven doen: vrouw zijn. Ik daarentegen heb daar behoorlijk lang over gedaan.
Margaret Simon uit het boek ‘Bent u daar, God? Ik ben het Margaret.’ kan niet wachten tot ze vrouw is: tot ze rondingen krijgt en ongesteld wordt. Met enige regelmaat vraagt ze aan God of ze alsjeblieft die rondingen mag krijgen en of ze alsjeblieft niet de laatste is die ongesteld wordt in haar vriendengroepje. Margaret zit nog niet zo lang in dat vriendengroepje van vier meisjes, omdat ze onlangs verhuisd is. In het groepje wordt van alles en nog wat besproken, zoals de jongens op wie ze verliefd zijn. Daarnaast is Margaret bezig met een zoektocht naar het geloof, want ondanks haar smeekbedes aan God, weet ze niet waarin of in wie ze eigenlijk moet geloven.
Het oorspronkelijke werk van Judy Blume verscheen al in 1970, maar is nu opnieuw uitgebracht. Dat het boek al 54 jaar oud is, is soms merkbaar in het boek. Zo merk je dat het verhaal trager verloopt dan de huidige jeugdliteratuur. Ook aan de sfeer die wordt neergezet in het boek, merk je dat het verhaal zich niet in het heden afspeelt. Dat is echter geen enkel probleem: de thema’s die een rol spelen in het verhaal zijn namelijk nog steeds actueel. De zoektocht naar wie je bent en waar je voor staat als jong persoon zal er altijd zijn.
Aansprekend vond ik met name de zoektocht van Margaret naar het ‘juiste’ geloof. Haar vader is joods opgevoed en haar moeder christelijk en samen hebben zij de keuze gemaakt Margaret niet gelovig op te voeden. In een wereld waarin het geloof een grote rol inneemt, voelt ze zich een vreemde eend in de bijt. Het is mooi om te zien hoe ze met een open blik de wereld van de religie tegemoet treedt en van daaruit, na gedegen onderzoek, een conclusie kan trekken die voor haar juist is.
‘Bent u daar, God? Ik ben het Margaret.’ is een kwetsbaar verhaal van een meisje dat zoekende is. Die zoektocht is prachtig weergegeven middels de dialogen die plaatsvinden met een God en daarnaast haar eigen overpeinzingen. Een verhaal van 54 jaar oud, dat nog steeds aansprekend is voor de jongeren. Ze zullen zich er zeker in herkennen.
Schrijver: Judy Blume
Vertaler: Anneke Bok
Uitgeverij: Volt
Lees ook:
Eén gedachte over “Bent u daar, God? Ik ben het, Margaret.”