Recensie Oerbloed 1 De Raadselbreker Rob Koops
10+ Boeken Fantasie Fantasy Geloven in jezelf Landen / reizen Magie Vriendschap

Oerbloed 1 – De Raadselbreker

Vier dagen per week reis ik met de bus op en neer naar Utrecht. Dat doe ik met veel plezier, omdat ik dan ongestoord kan luisteren naar de spannendste verhalen. Momenteel ben ik bezig met de serie ‘Narnia’ waarvan ik wel films had gezien en stukken boek had gelezen, maar die ik nog nooit in zijn geheel had gelezen of beluisterd. Narnia is een oude boekenserie en verscheen zelfs nog voor ‘The Lord of the Rings’. Daarmee is het, voor zover mijn kennis reikt, misschien wel de eerste serie waarin in een fictief rijk een strijd plaatsvindt tussen goed en kwaad en waarbij binnen die strijd magie een grote rol inneemt. De afgelopen decennia zijn er heel wat series gevolgd die hetzelfde thema, goed en kwaad, hebben gebruikt in hun verhalen. Dat leverde de meest prachtige queestes op, waar wij als lezer van mee mochten genieten.

Zo’n verhaal van eigen bodem dat gaat over de strijd tussen goed en kwaad is het eerste boek uit de serie ‘Oerbloed’. ‘De Raadselbreker’ gaat over Obbe die boekstoffer is in de Boekenburcht in het land Norgië. Hij droomt van een carrière als kaartenmaker, maar voorlopig blijft dat alleen nog maar bij dromen. Door toeval stuit Obbe op een oud boek dat ook wel het Zevende Boek genoemd wordt. Het is een heel belangrijk werk met een duistere geschiedenis en Obbe krijgt, omdat hij de vinder ervan is, de opdracht dit boek naar de andere kant van Norgië te brengen. Daar zit Obbe helemaal niet op te wachten, want alhoewel zijn dromen groot zijn is zijn moed heel wat minder. Toch is er geen ontkomen aan: Obbe gaat op reis. De reis is echter vol gevaar en het is maar de vraag of Obbe zijn opdracht wel zal kunnen voltooien.

Wat zo fijn is aan dit verhaal is dat Rob Koops een wereld weet neer te zetten die direct aanspreekt. Dat komt denk ik door het eerste hoofdstuk waarin we direct kennismaken met het Zevende Boek. Het eerste hoofdstuk laat er geen twijfel over bestaan dat dit specifieke werk duistere krachten met zich meebrengt. Na dat spannende begin, schakelen we direct over naar Obbe, de ietwat sullige boekstoffer. Lang hoeven we echter niet te wachten op avontuur, want Koops houdt zich niet in. Al in de eerste paar hoofdstukken krijgt Obbe te maken met zijn aartsvijand Rafenna en wordt hij op pad gestuurd met het kostbare stuk. Dat is dan ook het fijne van het verhaal: er zit vaart in en er zijn geen stukken die vervelen.

‘De Raadselbreker’ is Koops debuut en ik vind het werkelijk knap gedaan. Soms is Koops wat kwistig met de directe redes, maar dat is iets wat ik ook regelmatig terugzie bij sommige andere Nederlandse schrijvers. De gesprekken met korte zinnen duren dan naar mijn zin iets te lang, waardoor ik uit mijn concentratie wordt gehaald. Op andere momenten echter, worden omgeving, gevoelens en gebeurtenissen prachtig omschreven en dat compenseert meer dan voldoende.

‘De Raadselbreker’ wordt getipt voor lezers die van ‘De Grijze Jager’ en ‘De Brief voor de Koning’ houden. Dat begrijp ik wel. Obbe heeft hetzelfde zachte karakter als de hoofdpersonen bij de andere boeken, maar blijkt ondanks alle onzekerheden en zachtheid een ware held te zijn op momenten dat het werkelijk nodig is.

Ik ben erg benieuwd naar het tweede deel van ‘Oerbloed’ en heb er zin in de reis met Obbe én met al zijn vrienden en vijanden te vervolgen.   


Schrijver: Rob Koops
Illustrator: Maruga Koops
Uitgeverij: Harper Collins


Lees ook:

Onmogelijke wezens

Umbrador

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *