De macht van Algas
Afgelopen week las ik twee boeken die zich beide afspeelden in een compleet andere tijd, de ene in het verre verleden en de andere in de verre toekomst, maar allebei de boeken vertoonden overeenkomsten. Waar het kwaad leek te zegevieren, bleef men staan voor het goede. Voor mij was de combinatie van boeken een les voor het heden: al lijkt het donker te overwinnen en het slechte steeds meer terrein te winnen, er is nog heel veel goeds en moois. Als dat maar blijft, als we daar met heel veel mensen voor blijven staan, moet het goede en het schone hetgeen zijn dat overwint.
Ik begin met het boek dat zich in de verre toekomst afspeelt, in 2317 welteverstaan. Nederland zoals wij dat kennen, bestaat allang niet meer, want het water is gestegen en er zijn nieuwe grenzen. Walcheren is het laatste nog bestaande eiland in Zeeland, maar door een gigantische storm lijkt ook Walcheren ten onder te gaan. Gelukkig is redding nabij van het almachtige bedrijf Algas. Nadat de rust is weergekeerd, blijkt echter dat de prijs die Algas vraagt voor de redding heel hoog is. Bries, Wikke, Naomi, Lutijn en vele anderen proberen hun eiland te bevrijden uit de macht van Algas.
Als ik vroeger dystopieën las, was dat altijd een ver-van-mijn-bedshow. Zo’n vaart zal het niet lopen, dacht ik. Als ik nu echter het boek ‘De macht van Algas’ lees, voelt dat wel anders. Opeens is een toekomstbeeld zoals hier geschetst wordt best realistisch en zou het heel goed kunnen dat Nederland er over driehonderd jaar grotendeels onder water staat en dat grote bedrijven het nog meer voor het zeggen hebben. Een dystopie die realistisch aanvoelt, leest toch wat ongemakkelijker.
Maar gelukkig gloort er hoop aan de horizon, want ook over driehonderd jaar zijn er spitsvondige en betrokken kinderen die met elkaar opstaan tegen wat verkeerd is. En al worden die kinderen niet gelijk serieus genomen door de volwassenen die denken het allemaal beter te weten, toch toont Marco Kunst met dit boek aan dat wij, grote mensen, het met elkaar mis hebben wat betreft dit onderwerp.
Dat is ook het fijne aan dit avontuur van Kunst. Het is een avontuurlijk verhaal waarin de kinderen hun krachten bundelen en laten zien dat ze heus goed in staat zijn een crisis op de juiste manier aan te pakken, met hulp van een aantal volwassenen die een open geest hebben en openstaan voor denkbeelden anders dan zij gewend zijn. Het levert een boek vol vaart en avontuur op waar je van begin tot eind in wordt meegenomen.
Tijdens het lezen bleef er een vraag door mijn hoofd spoken waar ik niet gelijk antwoord op kreeg: hoe kan het dat een bedrijf zo veel macht heeft over een bepaalde streek en waarom grijpt een regering niet in? Alhoewel verschillende fragmenten wel gaan over het politieke stelsel en hoe Algas aan de macht heeft kunnen komen, had ik op dit gebied meer verdieping op prijs gesteld. Tegelijkertijd is daar geen tijd voor. Een prequel waarin meer ruimte is om hierop verder op in te gaan zou ik ontzettend interessant vinden. Maar goed: dat is de wens van een volwassene. Kinderen zullen hier denk ik zo geen enkele last van hebben.
Ondanks het grote aantal hoofdpersonen in het boek, wist Kunst de personages toch voldoende uit te diepen en het leven en denken van Bries, Wikke, Naomi en Lutijn goed te schetsen. Dat is knap, want met zoveel gebeurtenissen en zoveel personen ligt oppervlakkigheid op de loer. Ook van andere personages kreeg ik een duidelijk beeld. De ietwat zonderlinge Wartelman zal iedere lezer van dit boek uiteindelijk in het hart sluiten, evenals zijn pientere AI-vriendin Satine.
‘De macht van Algas’ is een fijn en meeslepend verhaal dat hoop geeft voor de toekomst en dat op een toegankelijke manier geschreven is.
Benieuwd naar de recensie van het tweede boek dat gaat over goed en kwaad, maar dat zich in het verleden afspeelt? Hierbij: Het addergebroed van Slot Thetinga
Schrijver: Marco Kunst
Illustrator: Eveline Verburg
Uitgeverij: Lemniscaat
Lees ook:
2 gedachten over “De macht van Algas”