12+ Boeken Dagopening Historisch Vriendschap

De tunnel

Al voordat ik begon met mijn Instagrampagina was ik al een beetje aan het oefenen met het schrijven van korte recensies. Mijn allereerste oefenrecensie schreef ik over ‘De tunnel’ van Anne Woltz. Een indrukwekkend verhaal dat opvalt. Niet voor niets werd dit boek eerder al genomineerd voor de Boon en werd het vandaag (2022) opnieuw genomineerd, dit keer voor de Woutertje Pieterse Prijs. Mijns inziens zijn het terechte nominaties voor dit prachtige boek. En omdat het zo’n prachtig boek is, deel ik dan ook die allereerste recensie met jullie. Niet helemaal in de stijl die ik normaal gebruik, maar hopelijk met voldoende enthousiasme om jullie te overtuigen het boek zelf te gaan lezen, voor te gaan lezen of in je klas in te zetten.

De tunnel
Op de eerste pagina wordt het gelijk al duidelijk: niet iedereen zal dit avontuur overleven. Ik moest als lezer even mijn teleurstelling wegslikken. Is het boek nog wel interessant genoeg als ik al weet dat niet iedereen het verhaal zal overleven? De teleurstelling duurt echter niet lang: als lezer word je meegenomen in een prachtig verhaal over vier jonge mensen die ieder worstelen met hun identiteit in een onvoorspelbare tijd, de Tweede Wereldoorlog. Naarmate het boek vordert, ga je van iedereen houden en hoop je uiteindelijk dat de schrijver ongelijk heeft: dat er toch niemand overlijdt.

Het boek is mooi en integer beschreven en geeft goed weer welke worstelingen jongeren doormaken met zichzelf, ongeacht de tijd en plek waar ze leven.

Vakoverstijgend
Het verhaal speelt zich af tijdens ‘The Blitz’. Een periode tussen september 1940 en mei 1941 waarin de Duitse Luftwaffe met grote regelmaat Londen en enkele andere Engelse steden bombardeert. Er wordt duidelijk omschreven dat de bevolking van Londen iedere nacht schuilt op verschillende metroperrons in de hoop zo veilig te zijn voor de bombardementen. Als we spreken over de Tweede Wereldoorlog gaat het vaak over Nederland, maar niet zo vaak over andere landen. Dit boek is goed in te zetten om het beeld breder te maken.

Lees ook
Geïnteresseerd in nog een boek over dit thema? Lees dan ook ‘Ons kasteel aan zee’ van Lucy Strange.


Schrijver: Anna Woltz
Uitgever: Querido


2 gedachten over “De tunnel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *