7+ Boeken Dagopening Informatief Landen / reizen

Dit is een dictatuur

Onlangs hadden wij op de HUpabo een themakast ingericht rondom de Tweede Wereldoorlog. Een van mijn collega’s van @wereldvakkenhupabo had dit boekje ertussen gezet. Ik kende de titel al, had het voorbij zien komen, maar nog niet gelezen. Ik zag mijn kans schoon en las het en was vervolgens zo onder de indruk van dit boek dat ik het direct zelf besteld heb.

‘Dit is een dictatuur’ van Equipo Plantel is eigenlijk niet nieuw. Het is al in 1977 in Spanje geschreven, slechts twee jaar nadat dictator Franco was overleden. Het doel van het boek was om toekomstige generaties te helpen begrijpen wat een impact een dictatuur heeft op het leven van mensen. Ook nu is het helaas nog een superactueel onderwerp, omdat dictaturen nog steeds geen verleden tijd zijn.

Plantel heeft zijn doel behaald, zou je zeker kunnen zeggen. Door dit boek te lezen, wordt heel erg duidelijk wat een dictatuur doet met mensenlevens en hoe heftig het is om onder een dictator te moeten leven. De taal is duidelijk en erg toegankelijk en de voorbeelden spreken tot de verbeelding. De illustraties van Mikel Casal verduidelijken het verhaal nog verder. Er wordt ontzettend goed uitgelegd dat een dictator enkel en alleen van zichzelf houdt, dat mensen die aan zijn kant staan dat alleen maar doen om er zelf beter van te worden, maar dat de meeste mensen het gewoonweg heel erg zwaar hebben in een dictatuur.

Aan het einde van het boek staat nog een test over de dictatuur, waarmee kinderen nog eens kunnen checken of ze goed begrepen hebben wat ze hebben gelezen en waarin ze leren hun eigen mening te verwoorden.

‘Dit is een dictatuur’ is een prachtig boek over een moeilijk onderwerp dat heel goed breed in te zetten is voor verschillende vakken. Het biedt voldoende mogelijkheid om echt met elkaar in gesprek te gaan over de impact van een dictatuur en de vrijheden die je in een democratie mag ervaren.

2 gedachten over “Dit is een dictatuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *