Recensie klimaat en weer Rosie Cooper Harriet Russel Boycott
8+ Boeken Dieren / natuur Informatief

Klimaat en weer

De afgelopen dagen is het weer nogal donker en de zon blijft maar weg. Dat is geen metafoor voor hoe het er momenteel met mij voorstaat, integendeel: ik bedoel het letterlijk. De zon schijnt niet en het is donker buiten zonder dat heerlijke zonnetje. Gelukkig hebben we een kerstboom die binnenshuis nog wat licht brengt, ook niet metaforisch bedoeld, de kerstboom staat er echt en zorgt ervoor dat ik zonder het uitblijven van de zon een beetje behoorlijk een boek kan lezen.

Toch is het weer wel degelijk een belangrijke graadmeter voor hoe jij je kunt voelen. Schijnt de zon en staat er een lekker briesje, dan ben je wellicht vrolijker dan wanneer het al dagen regent en de wind snijdend koud is. Misschien dat daarom ook zo veel gesprekken gaan over het weer, iedereen heeft daar namelijk wel een bepaalde emotie bij. Waar de een houdt van zon, houdt de ander wellicht van sneeuw en dat nodigt uit tot gesprek.

Een ander populair onderwerp waarover tegenwoordig regelmatig gesproken wordt, is het klimaat. Misschien denk jij nu bij jezelf: maar is dat niet soort van hetzelfde? Nou, zeker niet. Maar wat het verschil precies was, vond ik ook altijd moeilijk uit te leggen. Na het lezen van het boek ‘Klimaat en weer’ uit de serie ‘Voor knappe koppen’ van Boycott kan ik het echter haarfijn aan jullie uitleggen.

Het weer is namelijk datgeen waar we op dit moment mee te maken hebben en waarvan we op korte termijn weten wat het (ongeveer) gaat worden. Het klimaat is een patroon van het weer over een langere tijd gemeten. Nou, daarmee begint het boek gelijk al goed. Door het verschil zo duidelijk uit te leggen kun je goed beslagen ten ijs verder lezen.

En er valt veel te lezen en te ontdekken in dit boek. Je leert van alles over de verschillende weertypen en krijgt daar bijbehorende achtergrondinformatie bij cadeau. Zo leer je onder het kopje ‘Regen, regen, ik kan er niet meer tegen’, hoe je het weer kunt voorspellen zónder gebruik te maken van Nederlands meest favoriete app ‘Buienradar’ en leer je ook wat de ontstaansgeschiedenis is van parasols en paraplu’s. Vervolgens leer je hoe je zelf een regenboog kunt creëren zonder gebruik te maken van de zon of de regen en volgt er op de laatste twee pagina’s van het hoofdstuk een storm aan weetjes over regen.

Ieder hoofdstuk is ongeveer op die manier opgebouwd. Die opbouw zorgt ervoor dat je kort of lang met het boek bezig kunt zijn. Je kunt je volledig verdiepen in meerdere onderwerpen, maar je kunt er ook gewoon voor kiezen twee pagina’s te lezen en later weer verder te gaan. Het boek is in ieder geval heel erg toegankelijk en legt op een makkelijke manier helder uit hoe weer en klimaat nu precies werken. Door theorie met praktijk te verbinden wordt heel goed inzichtelijk gemaakt wat er nu precies gebeurt bij sneeuwval, zonneschijn of wind. Mijn grootste eyeopener was dat mist eigenlijk gewoon een laaghangende wolk is. Soms loop ik dus tóch letterlijk met mijn hoofd in de wolken. Die gedachte maakte me heel erg gelukkig.

Dit boek is voor kinderen van meerdere leeftijden een hit, juist omdat je de informatie eruit kunt filteren die je nodig hebt. Mijn zoontje van vijf genoot bijvoorbeeld ontzettend van alle weetjes over gassen. Dat komt voornamelijk omdat deze pagina gevuld was met koeienpoep en koeienboeren en omdat de koeien hier zo aanlokkelijk zijn geïllustreerd.

Want dat is ook nog eens de kracht van het boek: tekst en illustraties gaan hand in hand en zien er aantrekkelijk uit. ‘Klimaat en weer’ is kortom wederom een fijn boek uit deze serie voor knappe koppen om te lezen. Ik zit al weer klaar voor boek nummer drie uit deze serie. Hopelijk kan ik dat deel lezen als de zon volop schijnt en de kerstboom het huis weer uit is.


Schrijver: Rosie Cooper
Illustrator: Harriet Russel
Uitgeverij: Boycott


Lees ook:

Robots en AI

Scheten uit de schoorsteen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *