Overzicht prentenboeken juli
Een nieuwe maand betekent vier nieuwe prentenboeken die ik heb gelezen en waar ik van heb genoten.
Een boek
Normaliter ben ik niet zo’n fan van zoekboeken. Ik denk dat je er wat geduldiger voor moet zijn dan ik ben, maar dit boek is anders. In tijden van ontlezing is het wellicht wat pijnlijk om te moeten zoeken naar boekenliefhebbers als een speld in een hooiberg, maar dat is eigenlijk niet de boodschap die het boek over wil brengen. Het laat namelijk zien waarom we juist wél zouden moeten lezen en in welke werelden we kunnen verdwijnen door ons volledig te verliezen in een boek. En die werelden zijn hier prachtig weergegeven. Illustraties afgewisseld met geknipte afbeeldingen die in een te gekke stijl zijn weergegeven. Ik zat met mijn neus in het boek, omdat het zo mooi is allemaal, maar ook omdat ik zo goed moest zoeken naar die lezers. Tussen het zoeken door wordt verteld waarom lezen zo belangrijk is voor de personen in het boek. De afsluitende vraag is er een waarover ik uren door zou kunnen praten: ‘Voor mij is een boek…’ Een ding is zeker: dit is een boek en het is nog prachtig ook.
- Schrijver en illustrator: Andrés Lopéz
- Vertaler: Edward van de Vendel
- Uitgeverij: Horizon
De wijde wereld in!
Bas en Bes Das willen de wijde wereld in, maar daar steken hun dassenouders een stokje voor: ze zijn immers nog veel te klein en de wereld is vol gevaren. Bas en Bes zijn het hier niet mee eens en sluipen stiekem hun dassenholletje uit. Ze worden direct geconfronteerd met mogelijk gevaar, want ze schrikken zich een hoedje van de grote uil in de boom tegenover hun huis. Als ze van hem weten te ontsnappen gaan ze de wijde wereld in, alwaar ze voldoende beducht zijn op gevaar, ook al snappen ze niet helemaal wat dat begrip nu precies inhoudt. Jacques Vriens en Pallieter Hutschemakers hebben samen een heel erg mooi prentenboek gemaakt. Het verhaal is lief en bij tijd en wijle spannend, maar nooit té. Door de mooie illustraties waan je jezelf als onderdeel van het verhaal, alsof je vanonder een boom meekijkt met de avonturen van broer en zus Das. Het boek heeft meerdere wijze lessen in zich, zoals: ga niet zomaar af op je eerste indruk. Ook de voorlezende ouders kunnen wat leren van dit verhaal: soms is het oké om los te laten. Kinderen kunnen meer dan je denkt.
- Schrijver: Jacques Vriens
- Illustrator: Pallieter Hutschemakers
- Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
Vos & zoon
Ook deze vader Vos mag in dit verhaal wel wat meer op zijn zoon vertrouwen. Vader heeft een staartenwinkel die al van generatie op generatie wordt doorgegeven. Maar Zoon wil méér. Even denk je dat hij liever helemaal geen staarten meer wil maken, maar niets is minder waar. Hij wil excentrieke staarten maken. Vader heeft daar geen oren naar, maar Zoon zet door. En dat pakt verrassend goed uit. Waar eerder veel mensen lyrisch waren over Paddy Donnelly’s debuut ‘Het meer dat verdwijnt’ was ik daarover wat minder positief. Het verhaal maakte vreemd genoeg niet echt indruk op me. Dit verhaal daarentegen vind ik veel leuker en aansprekender. Er gebeurt van alles in de Staartenwinkel. Mijn favoriet zijn de 999 konijntjes die állemaal een nieuwe staart aangemeten moeten krijgen. Vader Vos moet afgedraaid zijn geweest ’s avonds. De boodschap van het verhaal? Volg je hart, dan komt het allemaal goed. Dat is nog eens een mooi bericht om met kleine kinderen te bespreken, niet?
- Schrijver en illustrator: Paddy Donnelly
- Illustrator: Joukje Akveld
- Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Het wolfje dat geen roedel nodig had
Wolfje woont in een roedel, maar is ontzettend benieuwd naar de wereld om hem heen. Hij vraagt de roedel met hem mee naar buiten te gaan, maar die zijn liever bezig met hun fijne breiwerk. Wolfje baalt en besluit er vervolgens in zijn eentje op uit te gaan. Om de wereld te ontdekken en om uit te vinden hoe dieren leven die geen onderdeel zijn van een roedel. Gedurende zijn reis treft hij heel wat andere dieren die zich in hun eentje allemaal goed weten te redden. Ze vinden elkaar echter zo fijn, dat ze lekker blijven plakken. Wolf creëert zijn eigen roedel, zonder het in de gaten te hebben. Je kunt wel van alles voor elkaar krijgen in je eentje, maar zonder geliefden om je heen verliest dat alles zijn glans. Aan wie moet je anders laten zien hoe goed je wel niet zelfstandig kunt zijn? Het voorlezen van dit prentenboek is zeker geen straf. De boeken, de schilderijen en de platen zijn geweldig om naar te kijken en om te gniffelen: ‘Harry Otter’ en ‘Beeryoncé’ zijn geweldige vondsten. Een van de tofste dingen van het boek? Het giletje dat Wolfje aan heeft: is dat wellicht te krijgen in een beperkte oplage?
- Schrijver: Gaia Willemars
- Illustrator: Anouschka Boswijk
- Uitgeverij: Volt
2 gedachten over “Overzicht prentenboeken juli”