Recensie Roversjong Jef Aerts
7+ Avonturen Boeken Dieren / natuur Familie Landen / reizen

Roversjong

Het leven met kinderen vult zich constant met kleine momenten van loslaten. Zo kwamen we er dit weekend opeens achter dat Rein zijn eerste tand loszit en zijn nieuwe tand zelfs al een beetje doorkomt. Ik was daar eerlijk gezegd helemaal nog niet mee bezig, maar Rein was verguld van trots: ‘nu word ik echt groot!’ en dat gezegd hebbende leek hij inderdaad zomaar weer een stuk groter.

Lot mocht vorige week voor het eerst alleen vanuit de bso naar huis komen lopen, iets wat ik best een beetje spannend vond, maar uiteraard kwam het helemaal goed. Foske oriënteert zich op de middelbare school en is het meest bezig met losmaken. Er zijn allerhande zaken waarvan ik denk dat ze er nog niet klaar voor is, maar telkens weer bewijst ze het tegendeel. Met een lichte onrust laat ik hen die stappen nemen, om vervolgens na afloop te kunnen constateren dat ze heel goed in staat zijn tot groter groeien.

Dat loslaten speelt ook een grote rol in het boek ‘Roversjong’ van Jef Aerts. De broedende kip Vera woont op een boerderij waar een vos haar hele familie van het leven berooft. Zij blijft over en bij haar ronde over de boerderij komt ze een klein vosje tegen dat alleen is achtergebleven. Ze besluit hem tijdelijk onder zijn hoede te nemen, maar het afscheid dat zou moeten volgen wordt telkens uitgesteld. De eieren van Vera komen uit en het kleine vosje groeit op met de kuikens. De nieuwe kippen die de boer heeft gekocht spreken echter schande van deze situatie, een vos die woont tussen de kippen, en Vera moet de moeilijkste beslissing uit haar hele kippenleven maken.

Vanaf het eerste moment weet Aerts te ontroeren met de liefde tussen het vosje Vonk en moederkloek Vera. Het is treffend om te zien hoe Vera’s hart telkens een stukje groter wordt. Besluit ze eerst om zich slechts een nachtje over het welpje te ontfermen, naarmate de tijd vordert is er telkens een reden om Vonk bij zich te houden. En als de kuikens er dan eenmaal zijn (wat ben ik dol op de naam van het kleine haantje, Pojke), valt Vonk niet meer uit haar leven weg te denken.

Op een gegeven moment moet Vera kiezen en samen met Vonk gaat ze op reis. Ze gaan waar de zon hen brengt en dat zorgt voor heel wat avonturen. Buiten het veilige leven op de boerderij komt Vera erachter hoe kwetsbaar en ingewikkeld haar band met Vonk eigenlijk is en ook Vonk realiseert zich dat. Wat volgt is een ontroerend tafereel waarin we zien hoe moeilijk het is om iemand van wie je houdt los te laten, maar waar uiteindelijk ook uit blijkt dat juist als je durft los te laten er ruimte ontstaat voor groei.

Meerdere keren werd ik geraakt door het verhaal, zo lief en zo zacht, maar tegelijkertijd zo humorvol en ook realistisch. De illustraties van Martijn van der Linden maken dat het verhaal nog meer bij je binnenkomt met zijn levensechte weergave van kip Vera en vos Vonk. Wat is het een genot zijn werk te mogen aanschouwen.

‘Roversjong’ leert dat loslaten onderdeel van het leven is, maar dat dat ook weer leidt tot nieuwe mogelijkheden en kansen. Met dat in mijn achterhoofd durf ik met meer vertrouwen die stappen te laten zetten door mijn kinderen die niet kunnen wachten met groot worden.


Schrijver: Jef Aerts
Illustrator: Martijn van der Linden
Uitgeverij: Querido


Lees ook:

Gelukkig en blij

Tess Waterkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *