Recensie 'See you on Venus'
15+ Boeken Landen / reizen Liefde Verlies Young Adult

See you on Venus

‘Het boek bij de film’ staat er op de voorkant. Dat had gelijk mijn interesse. Was er eerst een film en is daar vervolgens een boek bij geschreven? Dat toch niet: eerst was er een boek en vervolgens een film, maar volgens mij liggen die twee qua tijd niet zo ver uit elkaar. Ik nam me daarom voor om na het lezen van het boek direct de film te kijken.

Het boek (en dus ook de gelijknamige film) ‘See you on Venus’ gaat over Mia die een hartaandoening heeft. Ze is niet bang om te sterven, maar wil wel voor die tijd haar biologische moeder vinden die in Spanje woont. De andere hoofdpersoon in het boek is Kyle. Tijdens een auto-ongeluk is zijn beste vriend om het leven gekomen en Kyle voelt zich daar schuldig over. Het leven heeft voor hem geen zin meer, het schuldgevoel is té groot. Mia en Kyle treffen elkaar en door een samenloop van omstandigheden gaan ze samen naar Spanje. Allebei hebben ze zo hun geheimen voor elkaar en de vraag is wat de reis bij hen allebei zal losmaken.

Ik houd van dit soort boeken waarin jongeren met verloren zielen een rol spelen. Allebei zijn ze de weg kwijt, maar door elkaar vinden ze weer houvast en krijgen ze weer vertrouwen in het leven. Is dat soms wat zoet? Jazeker! Maar is het fijn om te lezen? Ook zeker weten.

Het boek heeft behoorlijk wat vaart. In korte tijd maken ze een roadtrip door Spanje waar ze alle mogelijke moeders van Mia bezoeken. Maar eigenlijk doen die moeders er niet toe: het verhaal draait om Kyle en Mia en de eenzaamheid die ze allebei op een heel andere manier ervaren en uitdragen. Kyle wordt stug en onbereikbaar, Mia is druk en speelt constant mooi weer. Ergens in het midden daarvan zien ze elkaar daadwerkelijk en komen ze nader tot elkaar.

Door het wisselende perspectief leest het verhaal vlot en kom je te weten wat de gedachten zijn van zowel Kyle als Mia. De schrijver doet dat slim: er zitten aardig wat cliffhangers in het verhaal waardoor je wel door wilt blijven lezen. Dat deed ik dan ook en het einde was spannend en fijn, precies zoals het een boek als dit betaamt.

Direct daarna keek ik de film. Ik kan je vertellen: dat viel toch wel wat tegen. Opeens vond ik Mia een stukje irritanter en de ontluikende liefde in het boek kreeg in de film niet dezelfde ruimte. Logisch ook, want in veel kortere tijd moet er ongeveer hetzelfde verteld worden. Het boek ‘See you on Venus’ is een fijne YA om een poosje in te verdwijnen en om in mee te leven met Kyle en Mia. Mijn tip? Lekker lezen en vervolgens een andere goede film kijken!


Schrijver: Victoria Vinuesa
Vertaler: Tessa van Dooren & Marjolijn Huiberts
Uitgeverij: Best of YA


Lees ook:

Dat soort vrienden

Als ik je morgen weer zie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *