10+ Boeken Dagopening Detective Dieren / natuur

Jefferson

Al vanaf 2002 wordt ieder jaar de Astrid Lindgren Memorial Award uitgereikt. Een prijs die ook wel de Nobelprijs van de Kinderliteratuur wordt genoemd en wordt uitgereikt aan schrijvers, illustrators, verhalenvertellers of leesbevorderaars. Het motto van de prijs is ‘Children have the right to great stories’ en dat is mijns inziens een prachtig motto. In 2021 won Jean-Claude Mourlevat deze prestigieuze prijs. In Nederland is er nog niet zoveel werk van deze schrijver uitgegeven, maar Uitgeverij Lannoo heeft onlangs zijn boek ‘Jefferson’ uitgegeven en ik mocht daar een recensie-exemplaar van ontvangen.

In ‘Jefferson’ speelt een heel vriendelijke egel genaamd Jefferson de hoofdrol. Hij gaat naar de stad om zijn kuif bij te laten knippen, maar eenmaal op zijn bestemming aangekomen, ziet hij de kapper dood op de grond liggen met een schaar in zijn borst. Jefferson wordt vals beschuldigd van de moord en moet zijn onschuld zien te bewijzen. Dit doet hij door naar de mensenstad te gaan samen met zijn allerbeste vriend Gijsbert. Eenmaal daar aangekomen doen ze een verschrikkelijke ontdekking.

Ik kan wel met zekerheid zeggen dat ik een verhaal als dit nog niet eerder heb gelezen. Het verhaal voelt in het begin wat klassiek aan, alsof je zo honderd jaar terug de tijd ingaat. Wat bijzonder is, is dat er tegelijkertijd ook veel moderne elementen inzitten, zoals auto’s, bussen en mobiele telefoontjes waardoor je je soms wat verward voelt.

Eenmaal aangekomen in de mensenstad neemt het verhaal helemaal een andere wending en worden we keihard geconfronteerd met onze eigen realiteit en de tekortkomingen van ons mensen. Het zorgde ervoor dat ik me soms bijna schaamde om mens te zijn, zeker omdat het zo mooi vanuit het perspectief van de dieren wordt verteld. Het hele verhaal wordt omlijst met humor, veel detective-achtige elementen, die soms wel wat gekunsteld aanvoelen, en sympathieke hoofdpersonen.

‘Jefferson’ is een vernuftig verhaal dat me nieuwsgierig maakt naar ander werk van deze schrijver. Het verhaal is in de klas mooi in te zetten om de discussie aan te gaan over ons handelen als mensen richting dieren en is geschikt voor kinderen in de bovenbouw.

2 gedachten over “Jefferson

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *