Boeken

Kinderboekenweek 2023: ‘Bij mij thuis’

Kinderboekenweek

Het is echt nog maar heel even wachten en dan gaat de leukste (anderhalve) week van het jaar weer van start. Vroeger als kind genoot ik er al met volle teugen van. Van mijn ouders mocht ik ieder jaar een boek uitkiezen en natuurlijk kreeg ik er dan ook het kinderboekenweekgeschenk bij cadeau. Een gratis boek, wat vond (en vind) ik dat prachtig.

Ook als volwassene kijk ik heel erg uit naar deze week. Wat is het bijzonder dat ik mijn drie kinderen mee kan nemen naar de boekwinkel waar ze alle drie een boek mogen uitkiezen. En ach, omdat het een bijzondere week is, kies ik er zelf ook nog eentje uit. En natuurlijk koop ik ook het prentenboek van de Kinderboekenweek dat is geschreven door Yvonne Jagtenberg. Net als het kinderboekenweekgeschenk van Sanne Rooseboom en Sophie Pluim is dat een boek om naar uit te kijken.

Dit jaar is het thema ‘Bij mij thuis!’ en ja, daar zijn heel wat titels aan te koppelen. Op sociale media heb ik al heel wat titels voorbij zien komen die allemaal zeer geschikt zijn om in te zetten tijdens de Kinderboekenweek. Soms voelt het als enigszins overbodig om er nog meer aan toe te voegen. Maar goed, tegelijkertijd kan ik het ook niet laten. Daarom een paar boeken die indruk op mij maakten en die gaan over het thema ‘Bij mij thuis!’

  • De schoen van tien miljoen’ (8+) waarin tien verhalen staan van kinderen die in armoede leven. De verschillende schrijvers van deze verhalen zijn daadwerkelijk in gesprek gegaan met kinderen die te maken hebben met armoede en hebben er een verhaal bij gemaakt. Indrukwekkend én prachtig om te lezen.
  • Zeven minuten na middernacht’ (13+) over een thuis dat helemaal niet zo fijn is, omdat degene van wie je zoveel houdt, zo ontzettend ziek is. Wat een indrukwekkend verhaal waarbij ik tranen met tuiten gehuild heb.
  • Mevrouw Kiosk’ (4+) die van haar kiosk noodgedwongen een thuis heeft gemaakt. Maar zelfs met noodgedwongen vaste plekken kun je de prachtigste thuizen (ik weet het, het is geen woord) hebben.
  • De reis van Manie Schaafijs’ (10+), waarin verteld wordt hoe Fransisco zo ontzettend hard zijn best doet om van zijn nieuwe plek een thuis te maken. Niet alleen voor hem, maar ook voor zijn familie.
  • Ari en Loek krijgen een wolf’ (4+) dat gaat over Ari en Loek die nu samen met haar moeder en zijn vader een nieuw gezin zijn en dan ook nog eens gezinsuitbreiding krijgen. Dat is voor sommigen fijn, maar voor anderen veel minder.
  • Kinderen van ver’ (6+) waarin kinderen die gevlucht zijn een stem hebben gekregen. Op zoek naar een nieuw huis in een wereld die zo ongelooflijk onveilig is.
  • Ik denk dat ik ontvoerd ben’ (8+) waarin alle vormen van thuis zijn en bovenal je thuis voelen gevierd worden.

Het zijn slechts zeven titels van de vele die ik had willen noemen en ik vergeet er vast ook een heleboel die ik net zo mooi en indrukwekkend vond. Hiermee hoop ik een overzicht te geven van prentenboeken, voorleesboeken, verhalenbundel, poëziebundels, maar bovenal van verhalen die spiegels en vensters zijn voor de vormen van thuis die niet altijd even makkelijk zijn. Ik wens jullie alvast een fijne Kinderboekenweek toe waarin ik iedereen toewens dat ‘Bij mij thuis!’ daadwerkelijk een feest is voor iedereen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *